fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Trump får New York Times att slå alla rekord

Publicerad: 22 maj 2017, 08:09

Joseph Kahn, redaktionschef på New York Times, är en av huvudtalarna på Nordic Media Insights den 13-14 juni.

Foto: New York Times/Todd Heisler

New York Times skänker hopp till en hårt pressad mediebransch. Antalet prenumeranter ökar i rekordfart – och sajten slår trafikrekord. Tacka Donald Trump för det.

Ämnen i artikeln:

New York TimesNordic Media InsightsDonald Trump

FT

Fredrik Thambert


Den amerikanske presidenten har gjort furiösa attacker mot nyhetsmedier i allmänhet – och New York Times i synnerhet – till något av sin paradgren.

New York Times egna sammanställning visar att tidningen har fått 30 negativa tweets av Donald Trump under presidentens 100 första dagar vid makten. Trump har bland annat anklagat "the failing New York Times" för att skriva "total fiktion", för att drivas av "blint hat" och för att vara "det amerikanska folkets fiende".

Samtidigt sitter det människor på New York Times prenumerationsavdelning och myser.
– Varje gång Trump twittrar driver det på prenumerationsförsäljningen kraftigt, sade Dean Baquet, chefredaktör på New York Times sedan 2014, till CNN tidigare i år.

Under första kvartalet i år ökade antalet digitala prenumeranter med 308 000 netto jämfört med föregående kvartal. New York Times har därmed 3,2 miljoner prenumeranter totalt, varav 2,2 miljoner digitala.

Den kraftiga tillväxten i läsarintäkter bidrog till att mediehusets kvartalsresultat landade på 13,2 miljoner dollar, vilket kan jämföras med en förlust på 8,3 miljoner dollar under motsvarande period i fjol.

Även New York Times trafiksiffror har skjutit i höjden. Efter förra veckans avslöjande om att Trump ska ha bett förre FBI-chefen James Comey att stänga utredningen av den förre nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, slog nytimes.com nytt all time high.

Enligt New York Times fick artikeln om Comey 4,5 miljoner sidvisningar på bara 24 timmar, och ytterligare 1,6 visningar utanför den egna plattformen, via exempelvis appar som Apple News.
– Vi befinner oss i en snabb omvandling från ett förflutet som en hyllad stor amerikansk nyhetstidning till en framtid med ännu större potential, konstaterade vd:n Mark Thompson i ett samtal med investerare tidigare i år.

New York Times har sedan finanskrisen 2008 plågats av kraftigt vikande printintäkter, vilket har påtvingat kontinuerliga förändringar för att ställa om till en digital och global framtid. I botten finns en tydlig "subscription-first"-strategi som ska göra företaget allt mindre beroende av sidvisningar och klick.

I januari i år släpptes den interna rapporten "Journalism that stands apart", mer känd som 2020-rapporten, i vilken sju reportrar stakar ut mediehusets väg framåt. Och budskapet är tydligt: Fler förändringar måste genomföras – snabbt.

En viktig del av rekommendationerna handlar om mer utbildning till personalen, vassare digital storytelling, värvning av journalister med mer varierade kunskaper samt fördjupade relationer med läsarna.

Personen som ska genomdriva förändringarna är Joseph Kahn, redaktionschef på New York Times sedan september 2016 och dessförinnan hyllad utrikesredaktör.
– Det är en sak att ha bra idéer om hur man skapar en modern redaktion. Det är en annan sak att faktiskt göra det. Jag kände att jag verkligen behövde en partner i det arbetet om vi ska lyckas, sade chefredaktör Dean Baquet till egna tidningen.

Nu pågår den nya omställningen för fullt, och man börjar uppifrån. Bland annat har Business Weeks förre chefredaktör Ellen Pollock värvats till tjänsten som chef över ekonomisektionen Business Day, medan Wall Street Journal-chefen Rebecca Blumenstein har rekryterats till rollen som biträdande redaktionschef.

Parallellt rullar New York Times och byrån Droga5:s kampanj "The truth is hard to find", som påvisar vikten av undersökande journalistik. Udden är i viss mån riktad mot Donald Trump – och målet är ännu fler digitala prenumeranter.

New York Times flaggade i fjol för att tidningen har som ambition att nå 10 miljoner betalande läsare, ett besked som möttes av skepsis hos vissa bedömare.
– Jag tror att det är möjligt för oss, sade vd:n Mark Thompson, utan att ge ett besked om när drömgränsen ska vara nådd.

Med nuvarande tillväxttakt sprängs vallen om lite drygt sex år.

Joseph Kahn, redaktionschef på New York Times, är en av huvudtalarna på Resumés konferens Nordic Media Insights den 13-14 juni. Han ska då berätta mer om Trump-bevakningen och New York Times digitala prenumerationer. Läs mer och köp biljetter här.

Fredrik Svedjetun
red@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev