Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Trump mest omskriven under 2017

Publicerad: 2 januari 2018, 09:03

Foto: Michael Vadon / Wikimedia Commons

Under 2017 var Donald Trump nästan tre gånger så omskriven i svensk media som statsminister Stefan Löfven. Även kvinnor på ledande positioner har omnämts i högre utsträckning än tidigare.


Ämnen i artikeln:

Barack ObamaStefan LöfvenRetrieverDonald Trump

Precis som 2016 är Donald Trump den mest omnämnda personen i svensk media 2017. 2016 knep han förstaplatsen framför statsminister Stefan Löfven med 127 000 omnämningar mot Löfvens 78 000. 2017 ökade dock Trumps omnämningar med 79 procent till 227 000. Det innebär att den amerikanska presidenten omnämndes nästan tre gånger så ofta som Löfven (83 000). Siffrorna kommer från en undersökning från medieanalysbolaget Retriever på uppdrag av TT.

Det är dock inte första gången en amerikansk president trumfar den svenska regeringschefen i antal omnämningar i svensk media. Det hände även med Trumps företrädare Barack Obama.

– Svenska medier bevakar USA som om man själv var en del av landet. Bevakningen är extremt stor, amerikanska val är större än åtminstone svenska kommunalval, säger Sigurd Allern, professor emiretus i journalistik på Stockholms universitet.

Att Trump är så pass överlägsen överraskar dock Allern. Enligt honom beror det förmodligen på att Trump blivit en symbol i debatten om falska nyheter, alternativa fakta och Trumps säregna ledarstil.

– Han är en sådan tidssymbol att hans namn även dyker upp i ledare, kolumner, läsarbrev och skämtteckningar, inte bara i nyheter, säger Allern.

Andra personer som tagit kliv framåt är Nordkoreas diktator Kim Jong Un som ökat sina omnämndanden med 400 procent och Emmanuel Macron som innan hans tillträde på den franska presidentposten var i princip okänd i Sverige.

Undersökningen visar också att kvinnor på ledande poster omnämns i allt högre utsträckning. Fyra av personerna på topp tio är kvinnor, bland annat Moderaternas f.d partiledare Anna Kinberg Batra och Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.