Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Trump portar Washington Post: "Osann bevakning"

Publicerad: 14 juni 2016, 05:16

Foto: Donald Trump ogillar Washington Post.

Presidentkandidaten drar in tidningens pressackreditering, Zlatan hånas i irländsk press och Linkedins vd om varför man säljer till Microsoft. Läs mer i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

LinkedinMicrosoftWashington PostZlatan IbrahimovićDonald Trump

Trump portar Washington Post: "Osann bevakning"
"Donald Trump verkar koppla samman president Obama med Orlando-skjutningen." Det är rubriken på artikeln i Washington Post, en av USA:s största dagstidningar, som har fått presidentkandidaten att besluta att porta Washington Post från sina kommande kampanjevent. Han delade nämligen den på Facebook tillsammans med en kritisk textrad innan han strax därefter postade följande statusuppdatering:

"På grund av den oerhört osanna bevakningen av Trumps rekordkampanj drar vi härmed in pressackrediteringen för löjliga och oärliga Washington Post."

Marty Byron, redaktör på Washington Post, skriver att beslutet innebär ett förkastande av fri och oberoende press, fortsätter:

"När bevakningen inte motsvarar kandidatens vilja, blir en nyhetsorganisati bannlyst. Men "The Post" kommer att fortsätta att bevaka Donald Trump på samma sätt – hedersamt, ärligt , precist, energiskt och orubbligt . Vi är stolta över vår bevakning, och vi kommer att fortsätta."

Journalist i panelsamtal om Orlandoskjutningn – lämnade studion i protest
Journalisten Owen Jones deltog i ett panelsamtal på Sky News om dådet i Orlando. Han ville slå fast att händelsen var ett homofobiskt hatbrott likväl som terrorism och uppmanade övriga i panelen att kalla händelsen "för vad det är". Men varken den andra paneldeltagaren, journalisten Julia Hartley-Brewer, eller värden Mark Longhurst höll med, enligt DN. Den senare sa att det snarare rörde sig om ett brott mot människor som "försökte bli underhållna, oavsett sexualitet". Till slut ledsnade Owen Jones och sa följande innan han lämnade studion:

– Jag är ledsen. Det här är det mest häpnadsväckande jag någonsin varit involverad i på tv. Om han hade gått in i en synagoga och massakrerat dussintals judiska människor, skulle ni inte säga det här nu. Då skulle ni prata om en antisemitisk attack. Det här var en medveten attack mot hbtq-personer.

Klippet nedan visar händelsen som har gett honom stort stöd i sociala medier. Han uppmanar dock till att låta bli att rikta näthat mot den andra paneldeltagaren, enligt Independent.

Zlatan hånas i irländsk press
Sveriges herrlandslag i fotboll spelade oavgjort i den inledande matchen av fotbolls-EM i Frankrike. Landslaget hade få chanser och svenskarnas enda mål var det som Irland gjorde på sig själva. Zlatan utsågs till matchens lirare, trots att han enligt många gjorde en blek insats. Beskedet gjorde Irish News så förvånade att de twittrade: "Zlatan matchens lirare, var det hans farmor som valde det eller?" Det skriver SvD som har samlat flera internationella mediers sågningar av den svenska insatsen.

Linkedins vd om varför man säljer till Microsoft...
Under måndagen stod det klart att Microsoft köper Linkedin för motsvarande 215 miljarder kronor. Enligt uppgifter ska användarnas profiler på Linkedin integreras i Microsofts program som exempelvis Outlook. Och det är Microsofts vd Satya Nadellas tankar och idéer om just den aspekten har känts lockande, enligt Linkedins vd Jeff Weiner, som har motiverat försäljningen i ett mejl till medarbetarna, skriver Omni.

...Analyser om försäljningen...
I och med köpet tar Microsoft ett steg mot den ännu ej erövrade marknaden intern företagskommunikation, skriver Bloombergs Leonid Bershidsky i en analys. De tar därmed fighten med Facebooks lansering av "At Work" i en ambition att sälja mer fullständiga system till företagskunder, med ett ännu starkare Office-paket, enligt skribenten.
DN:s Linus Larsson menar att "priset visar på en enorm tro på företaget". Omni har samlat fler analyser om köpet här och här.

...Som kan innebära miljarder till Linkedins toppar
Linkedins grundare och styrelseordförande Reid Hoffman äger 10,9 procent av bolaget, enligt en kvartalsrapport från mars, skriver Omni med hänvisning till Forbes. Det kan innebära att han cashar in omkring 12 miljarder kronor på försäljningen, om budet på 215 miljarder kronor står sig.

Kan komma botar i iMessege
Under måndagskvällen meddelade Apple nya finktioner i samband med utvecklarkonferensen WWDC. Bland annat kan nästa version av det mobila operativsystemet iOS innebära AI-baserad ansikts- och objektsigenkänning för bilder, precis som Google redan har. Det blir inget stör för iMessege i android, men däremot kan botar börja förekomma även i iMessege, precis som i Facebooks Messenger, enligt Omni.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.