Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Trumps felaktiga attack mot Amazon och Washington Post

Publicerad: 29 juni 2017, 05:52

Donald Trump.

Foto: Wikimedia Commons

Donald Trump hävdar att tidningen undviker skatt, Schulman och Nilsson gör Almedalen-tv och mer kritik mot NMR:s närvaro i Almedalen. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Washington PostAmazonAlmedalen 2017Jeff BezosDonald Trump

Trumps felaktiga attack mot Amazon och Washington Post
Amazon-grundaren Jeff Bezos köpte ett Washington Post på dekis år 2013 för 250 miljoner dollar. Igår gick president Donald Trump till plötslig attack mot tidningen. På Twitter hävdade han att Washington Post inte betalar "internetskatt" och att de sysslar med fejkade nyheter.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 28 juni 2017The #AmazonWashingtonPost, sometimes referred to as the guardian of Amazon not paying internet taxes (which they should) is FAKE NEWS!

Recode noterar att Trump själv sysslar med felaktiga påståenden eftersom det inte är Amazon, utan Bezos själv, som äger tidningen. De skriver också att det inte finns någon statlig internetskatt. Vad Trump syftar till är Amazons uppgörelser med olika stater kring skatteinbetalningar, medan någon nationell uppgörelse inte finns på plats.

Schulman och Nilsson gör tv i Almedalen
De båda Expressen-profilerna Alex Schulman och Torbjörn Nilsson kommer att göra ett intervjuprogram från Almedalen. "Vi är vana att se objektiva journalister fråga ut personer med tydliga åsikter – här blir det precis tvärtom" heter det i programbeskrivningen.
– Jag har saknat intervjuandet i mitt liv under de senaste åren och kan inte tänka mig någon bättre person att prata om Almedalens galenskap med än Torbjörn Nilsson, som jag håller som den främsta politiska skribent vi har, säger Alex Schulman i en kommentar.
Programmet kommer att spelas in måndag, tisdag och onsdag nästa vecka.

Mer kritik mot NMR i Almedalen
Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) närvaro vid årets Almedalsnvecka har fått hård kritik från många håll. Nu har Naturskyddsföreningen, Rädda Barnen, Världsnaturfonden och ytterligare ett tiotal organisationer skrivit ett gemensamt uttalande där de ifrågasätter beslutet.
"Denna nazistiska och våldsbejakande gruppering utgör ett hot mot vår öppna demokrati. Grupperingens närvaro i Almedalen leder till oro för incidenter och såväl psykiskt som fysiskt våld mot enskilda", skriver de enligt TT.

"Överdriven rädsla för rysk propaganda"
Rysk desinformation riktad mot svenskar har varit ett hett debattämne senaste åren. Det råder inga tvivel om att ryska aktörer försöker påverka Sverige. Men det finns en onödigt stor rädsla för ryska påverkansoperationer kan få oss att lägga resurser på fel saker och riskerar att försämra allmänhetens tillit till vårt demokratiska system, skriver Björn Jerdén och Niklas Bremberg, Utrikespolitiska institutet på DN Debatt.

"Twitter bättre än polisen på att förutspå upplopp"
Twitter är inte bara en plattform för syrliga kommentarer och ryggdunkningar. En studie genomförd av forskare vid universitetet i Cardiff visar att Twitter också är ett utmärkt verktyg om man vill förutspå farliga situationer, som exempelvis ett upplopp. Enligt undersökningen är Twitter upp till en timme snabbare än polisen, skriver The Verge.

Ny upptäckts-funktion i Messenger
Facebook gör ett nytt försök att få chatbotar att lyfta genom funktionen "Discover" som nu lanseras för Messenger. Funktionen innebär att användarna får förslag på företag att interagera med. Grundidén med chatbotar är bra men hittills har de varit för dumma för att man ska ha någon reell användning för dem, konstaterar Techcrunch. Framöver hoppas Facebook kunna ändra på det.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.