Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Trumps rådgivare refererade till massaker som aldrig inträffat

Publicerad: 3 februari 2017, 08:58

Foto: Gage Skidway/Flickr

Kellyanne Conway är en av president Donald Trumps närmsta rådgivare och myntade för någon vecka sedan begreppet "alternativa fakta". Under en intervju med MSNBC refererade hon till "Bowling Green-massakern" – en massaker som aldrig inträffat.


Ämnen i artikeln:

Donald Trump

Kellyanne Conway sköter som rådgivare till Donald Trump mycket av Vita Husets mediehantering och var ansvarig för en stor del av Trumps kampanjverksamhet. Det var Conway som för några veckor sedan myntade det redan klassiska begreppet "alternativa fakta". Hon har tidigare arbetat som konsult åt bland annat vicepresident Mike Pence och vappenlobbyn National Rifle Association (NRA).

Under torsdagskvällen intervjuades hon av tv-kanalen MSNBC. På frågan huruvida kabinettet står bakom Trumps kontroversiella beslut att förbjuda medborgare från sju huvudsakligen muslimska länder från att resa in i landet svarade hon:

– Jag tror att det är nyheter för folk att president Obama under sex månader förbjöd irakiska flyktingar från att resa in i landet efter att två av dem kom till USA, blev radikaliserade och var hjärnorna bakom Bowling Green-massakern. De flesta vet inte om det eftersom det inte rapporterades om det.

Det finns dock en anledning till att folk inte känner till den. "Massakern" i Bowling Green har aldrig inträffat. Washington Post rapporterar att Obama heller inte förbjöd irakiska flyktingar under sex månader utan att bakgrundsutredningarna bara blev mer rigorösa.

Vad Conway tros referera till är en händelse från 2011 då två irakiska medborgare greps och fängslades i Bowling Green, Kentucky. Irakierna dömdes till livstid respektive 40 år för att ha försökt skicka vapen och pengar till al-Qaida med syftet att döda amerikanska soldater.

Conway har efter intervjun hånats flitigt i sociala medier.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Donald Trump

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.