Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Tryckta medier är iskalla”

Publicerad: 23 mars 2012, 11:33

Kinnevik köper Metro som avnoteras från börsen.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Kinnevik tar över Metro och vill avnotera bolaget från Stockholmsbörsen. Handelsbankens medieanalytiker för hela Norden, Rasmus Engberg, tror att Metro International får svårt att hitta köpare: – Det var länge sedan någon kände att man ville köpa en tryckt tidning. Tryckta medier är iskalla, säger han.


Ämnen i artikeln:

MetroHandelsbankenKinnevikRasmus Engberg

Kinnevik har samlat ihop 90 procent av aktierna i bolaget och  förlänger också budtiden för att ge fler aktieägare chansen att lämna in  sina aktier.

Rasmus Engberg räknar med att Kinnevik fokuserar Metros portfölj på emerging-markets i och med att affären nu är i hamn.

För övriga delar såsom Metro i Sverige, Danmark och Holland, finns  två vägar att gå.

Antingen bryter man ut verksamheterna och plockar in  dessa i övriga Kinnevik  alternativt säljer man av dem.

Vad lutar det mest åt? Vad talar exempelvis för att man säljer av dem?
– Jag vet faktiskt inte om det finns någon intresserad köpare, säger Rasmus Engberg.

Hur troligt är det att man hittar en köpare?
–  Det var länge sedan någon kände att man ville köpa en tryckt tidning. Så det har varit ända sedan 2008, säger Rasmus Engberg.

Han känner sig förvånad över att Kinnevik fick ihop 95 procent  förlagsbevisen – Kinnevik ägde själva 54 procent av dem. Budet låg först  på 0,425 kronor per förlagsbevis men höjdes till 0,45 kronor:
– Jag tyckte att det oavsett höjning var ganska snålt tilltaget kring  förlagsbevisen. Men det fanns ju samtidigt få stora ägare av dem. För  om det hade funnits det hade man säkert fått se större motstånd, säger  Rasmus Engberg.

Han tycker dock att priset för aktierna på 0,90 kronor per A-aktie och 0,94 kronor per B-aktie var ett väl tilltaget bud:
– Här man konstatera att Kinnevik betalade en premie för aktierna, precis som man brukar göra, säger Rasmus Engberg.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.