Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TS: ”Bra att Aller går till botten med frågan”

Publicerad: 25 juni 2014, 14:51

Maria Rosengren, vd TS

Under tisdagen meddelade Aller Media att man polisanmäler händelserna som lett till uppblåsta upplagesiffror för fyra av förlagets titlar. Nu uppmanar Tidningsstatisks (TS) vd Maria Rosengren medieföretagen att stärka sin internkontroll.


Ämnen i artikeln:

Nine YardsTidningsstatistikAller Media

Efter Aller medias utredning stod det klart att Elle, Café, Eller Interiör och Residence i två års redovisat i genomsnitt sex procent för stor upplaga. Detta sedan Aller Media och eventbyrån Nine Yards bytt ut luftfakturor.

Juristen Gunnar Strömmers utredning visar även att fifflet omsatt omkring 12 miljoner kronor. I tisdags stod det klart att Allers styrelse väljer att polisanmäla fusket.

– Det är bra att Aller Media går till botten med frågan och att den också är polisanmäld för att ge klarhet i hur rättsväsendet ser på händelsen, säger TS vd Maria Rosengren till Resumé.

Med anledning av händelserna presenterade TS följande åtgärdsprogram under tisdagen för att förstärka kontrollen över upplagesiffrorna.

• Återinföra ett intyg där förlagens/mediehusens VD försäkrar att de underlag som har lämnats till TS är korrekta.

• Fördjupa revisionen kring exemplar sålda till företag och begära in ännu fler kontrolluppgifter, t ex kring Tidsams fakturering.

• Särredovisningen för sålda lösnummer till företag ska lyftas fram ännu tydligare. Naturligtvis har vi också begärt in underlag och gjort en retroaktiv upplagerevision av de berörda titlarna.

Vad anser du har brist i era rutiner?
– Vår revision har följt det regelverk som branschen har enats inom TS Mediekommitté, TS revision omfattar inte granskning av företagens interna kontroll. Det åligger i första hand företagen själva och därefter deras bolagsrevision, säger Maria Rosengren.

Hur skadar det här förtroendet för TS?
– Den här händelsen är polisanmäld. Jag tror att de flesta inom branschen är medvetna om att TS revision inte omfattar granskning av företagens interna  kontroll, utan att det åligger företagen själva och deras ekonomiska revision. Däremot kommer vi att föra en diskussion med branschrepresentanter inom TS Mediekommitté för att undersöka om de anser regelverket som styr upplagerevisionen bör stärkas och fördjupas ytterligare i ljuset av denna händelse.

Vad kommer ni att göra för att se till att det inte ska hända igen förutom det åtgärdsprogram ni presenterade i går?
– Här handlar det om interna händelser som företagets styrelse har valt att polisanmäla för att få fullständig klarhet i om ett brott begåtts eller ej.

– TS revision omfattar inte granskning av företagens interna kontroll. Däremot hoppas vi att åtgärdsprogrammet bidrar till att företagen kan stärka sin egenkontroll kopplat till upplagor och vi kommer även, inom TS Mediekommitté, att diskutera om branschen anser regelverket som styr upplagerevisionen bör stärkas och fördjupas ytterligare i ljuset av denna händelse.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.