Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TT tillsätter internutredning efter sexuella trakasserier på arbetsplatsen

Publicerad: 26 oktober 2017, 13:48

De tidigare TT-anställda Emma Lukins och Therese Lindström riktar skarp kritik mot hur ledningen behandlat ärenden gällande sexuella trakasserier.

Foto: Montage: Andreas Elgstrand

Efter att ha misslyckats med att på ett korrekt sätt hantera fall av sexuella trakasserier på arbetsplatsen tillsätter nyhetsbyrån TT nu en intern utredning.


Ämnen i artikeln:

Jonas ErikssonTT Nyhetsbyrån#MeTooTT

TT-reportern Therese Lindström var 2015 utsänd för att bevaka ett nöjesevenemang tillsammans med två kollegor, en manlig och en kvinnlig, från nyhetsbyrån. De tre befinner sig på en middag tillsammans med deltagare i evenemanget och övrig press. Den manliga kollegan har under dagen berättat att han just då gick igenom en tuff tid i sitt privatliv.

Under middagen börjar han komma med grova sexuella inviter ("jag skulle bara vilja få knulla dig") till Therese som bestämt avfärdar honom. Han fortsätter vädja och smyger även ned sin hand på hennes lår och insisterar på att de ska hålla handen.

– Jag blev överrumplad och chockad, samtidigt som jag tänkte att den här personen mår väldigt dåligt, jag sa åt honom att ta en taxi hem till hotellet men han ville stanna kvar, berättar Therese Lindström för Resumé.

Mannen börjar istället skicka liknande inviter till de artister som sitter runt bordet. Artisterna hör inget men den kvinnliga kollega som också befinner sig på plats uppfattar att något händer och söker sig till sina kollegor.

De två kvinnliga kollegorna beslutar sig för att lämna middagen.

Mannen själv tar kort därefter kontakt med Lindström och berättar att han inte minns något från kvällen då han varit väldigt alkoholpåverkad samt att han är orolig över att förlora sitt jobb då han tidigare fått en tidigare varning för en liknande situation.

Therese Lindström påtalar även händelsen för sin närmaste chef samt dåvarande redaktionschef Marie Sundström. Sundström berättade att man redan kände till liknande incidenter med mannen som ska ha fått en muntlig tillsägelse.

– Min redaktionschef tog situationen på allvar, och såväl hon som jag utgick ifrån att det fanns riktlinjer för hur sådana här situationer skulle hanteras. Det blev egentligen inga uppföljande samtal och vi fick ingen information hur man hade hanterat frågan från ledningshåll, mer än att mannen kallats till ett möte. I efterhand, efter att ha hört de andra kvinnornas historier, har jag fått intrycket av att de delar av ledningen som känt till det här lagt locket på, även om det till slut framkommit att man faktiskt gav honom en skriftlig varning, berättar hon.

I den skriftliga varningen meddelar TT att mannen riskerar att förlora sin anställning om han inte följer företagets regler. Under perioden för trakasserierna uppges mannen ha haft problem med sin alkoholkonsumtion.

– Där borde det också funnits tydliga regler och riktlinjer, han borde fått hjälp. Men informationen om vad man gjorde åt saken borde ha nått alla berörda, berättar Lindström.

Den tidigare varningen, den muntliga, härstammar från en situation från några år tidigare då mannen tillsammans med reportern Emma Lukins bevakade ett internationellt idrottsevenemang. Mannen hade tidigare bettet sig väldigt närgånget och redan innan avfärden kände Lukins ett obehag inför att jobba med honom.

– Han pratade väldigt mycket om sex och kom med både insinuationer och inviter under resan. Jag var fortfarande ganska ny på företaget och ville på något sätt upprätthålla en god stämning med min kollega. Det är en aspekt som försvinner i historierna om alla kränkningar som kommit fram den senaste tiden, som utsatt fortsätter man ta ansvar för den sociala situationen. Man måste hantera det samtidigt som man brottas med sina egna olustkänslor, berättar Emma Lukins.

Emma upplevde till en början att hennes chefer lyssnade på henne och att de stod på hennes sida i frågan. Hon blev lovad att hon i största möjliga mån skulle slippa resor tillsammans med den manliga kollegan.

Ett år går och Emma Lukins får på bakvägar reda på att hon är bokad på ytterligare en jobbresa med mannen.

– Ledningen meddelade att eftersom det skulle vara fler personer med på resan och vi inte nödvändigtvis skulle jobba i samma stad så var det lugnt. Men det var ingen som frågade mig hur jag kände. Lagen kanske inte kräver det men det är en fråga om vanlig jävla respekt och hyfs. Måste man riva upp himmel och jord för att få upp frågan på bordet? Om man hade hanterat den här situationen från början hade inte jag behövt blivit utsatt.

Hon får till slut till ett möte med ledningen där hon gråtandes förklarar hur den tidigare händelsen påverkat henne och att hon fortfarande mår väldigt dåligt.

– Då får jag höra att "Ja men han fick igenom väldigt mycket privat tidigare men han mår bättre nu". Det är så fruktansvärt ovidkommande och kan inte på något sätt försvara hans beteende. För mig är det oerhört kränkande att de fick situationen att handla om honom och hur han mådde, berättar Lukins.

Löftet om att hon inte ska behöva jobba med mannen under mästerskapet ska komma att brytas och när Emma Lukins tar kontakt med facket visar det sig att de inte är informerade om problemen med mannen.

– Ledningen har ju känt till problemen men valt att inte göra något åt det. Det är fascinerande att företag hela tiden hänvisar till lag men var är medmänskligheten i hanteringen? Den verkar vara lätt att visa för förövaren men när det gäller offren verkar det vara betydligt svårare. Man stoppar huvudet i sanden och hoppas att situationen ska blåsa över istället för att ta tag i problemen ordentligt.

Både Therese Lindström och Emma Lukins, som båda har lämnat TT, har de senaste dagarna berättar om sina upplevelser på Facebook. Mannen har sedan dess gått ut i ett mejl till samtliga anställda på TT och berättat att det är han som åsyftas i inläggen och förklarar att han vill be om ursäkt till de kollegor han har kränkt.

Enligt uppgifter till Resumé har ytterligare två kvinnor blivit utsatta för liknande kränkningar från mannen, två fall som inte lett till någon varning.

Jonas Eriksson har varit vd på TT under perioden för alla fyra incidenter, han har dock inte kännedom om de två som inte renderat i en varning och vill bara uttala sig i generella termer.

– Det är givetvis fullständigt oacceptabelt med sexuella trakasserier och vi har har varnat medarbetaren. Om han inte bättrar sig så kan det bli så att han tvingas avsluta sin tjänst. Som arbetsgivare har man ett ansvar mot både ens arbetstagare och den person som är drabbad. Vi lever i ett samhälle där en människa måste ges en chans att bättra sig, berättar han.

Under eftermiddagen har TT haft ett stort personalmöte där ledningen enligt Resumés källor fått ta emot en stor del kritik från personalen.

– Efter det som kommit fram under mötet känner jag att vi som ledning inte hanterat de här frågorna på korrekt sätt. Därför kommer vi nu tillsätta en internutredning som får går till botten med fallen. Utredningen kommer inte att rapportera till ledningen utan till fack och huvudskyddsombud.

Både Emma Lukins och Therese Lindström upplever att varken de eller andra chefer fått tillräcklig information om hur ni hanterat ärendet. Hur ser du på det?
– Om det råder oklarheter kring hur man gör en anmälan så har vi inte varit tillräckligt tydliga, det går aldrig att vara övertydlig i den här typen av frågor. Det är nolltolerans som gäller på vår arbetsplats och det är varje medarbetares ansvar att rapportera det man ser eller hör.

De upplever även att det finns ett moraliskt ansvar, vid sidan av arbetslagstiftning, gällande den här typen av frågor. Har ni det?
– Självklart har vi ett moraliskt ansvar. Upplever de som blivit utsatta att vi inte gjort tillräckligt så har vi inte det, det kan aldrig förhålla sig på något annat vis.

Varför har ni inte informerat facket om de här incidenterna?
– Vi håller just nu på att efterforska i vad som har brustit och vår dåvarande HR-chef ska gå igenom gammal dokumentation.

Kommer ni att se över era policys och riktlinjer gällande de här frågorna?
– Absolut, det är ett arbete som pågår ständigt hos oss och andra. Det är positivt att de här frågorna genom #metoo-kampanjen lyfts och det är viktigt för oss som en nyhetsbyrå i ledande position att ta tag i de här frågorna på ett bättre sätt, avslutar Jonas Eriksson.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.