Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TU anmäler Sverige – igen

Publicerad: 21 december 2016, 12:23

Jeanette Gustafsdotter, vd på TU.

Aftonbladet och Expressen hotas nu med viten om 45 000 kronor per dag för sina digitala spelannonser. Nu tar Tidningsutigvarna saken till EU-kommissionen.


Ämnen i artikeln:

LotteriinspektionenEU-kommissionenSpelTidningsutgivarna

För två veckor sedan kom Förvaltningsrätten med en dom som slog fast att de utländska spelbolagens annonser på kvällstidningarnas sajter är olaglig. Därmed riskerar de att tvingas betala 45 000 kronor per dag som de ligger uppe. Aftonbladet och Expressen har tidigare friats i Högsta domstolen efter en nio år lång tvist angående liknande annonser i print.
– Efter att ha processat i både Högsta domstolen och Europadomstolen, och alla instanser där under, så är man ju rätt luttrad när det kommer till försök att inskränka svenska mediers informationsrätt när det gäller annonser. Men jag välkomnar förstås varje möjlighet att få stå upp för både journalistik och reklam i oberoende medier, sa Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om saken till Resumé.

År 2013 anmälde TU den svenska staten till EU-kommissionen för fördragsbrott när det gäller den fria rörligheten för speltjänster, i praktiken det svenska spelmonopolet, och det så kallade främjandeförbudets hinder mot spelannonsering. 2015 avslutades ärendet med hänvisning till den pågående spellicensutredningen i Sverige.

Men med anledning av domen i Förvaltningsrätten väljer TU att på nytt anmäla Sverige och begär att EU-kommissionen "ingriper skyndsamt". De anser att Lotteriinspektion fortsätter med vitesförelägganden och att i domstol trakasserar svenska medier som publicerar spelannonser – i strid med unionsrätten.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.