söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TU:s nya attack mot public service

Publicerad: 24 november 2015, 08:26

SVT Nyhetsappen och Edit skulle ha stoppats om de anmälts för förhandsprövning. Det skriver Tidningsutgivarna i ett pressmeddelande och hänvisar till en rapport.


Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Diskussionen om förhandsprövning av public service nya tjänster har väckts till liv vid ett antal gånger de senaste året.

Men SVT har konsekvent valt att inte förhandspröva sina nya satsningar. Och nu har Tidningsutgivarna beställt en rapport av konsultföretaget Copenhagen Economics för att reda ut vad som skulle ha hänt om deras digitala tjänster faktiskt hade granskats innan lansering.

Konsultföretaget har granskat SVT Opinion, SVT Recept, SVT Nyheters app och Edit.se. De har kommit fram till att alla tjänsterna borde ha prövats. Rapporten visar också att SVT Nyheters app och Edit.se skulle ha stoppats "då deras negativa marknadspåverkan väger tyngre än deras mervärden". Däremot skulle SVT Opinion och SVT Recept ha godkänts, enligt rapporten.

Copenhagen Economics har genom en uträkning kommit fram till att tio procent av innehållet på Edit.se har koppling till ett tv-program.

Enligt rapporten har sex procent av rörliga bild i SVT:s Nyhetsappen inte sänts i SVT. Samtidigt anger Copenhagen Economics att 36 procent av innehållet i appen utgör rörlig bild och konstaterar samtidigt att:"Om den var helt ägnad åt
att tillgängliggöra programinnehållet borde andelen rörlig bild vara 100 procent".

Resumé har sökt SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand som bett om att få återkomma.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev