Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TU vill ha möte med Moderaterna efter Hanif Balis Instagrambilder

Publicerad: 20 augusti 2018, 13:36

Hanif Bali (M) och Jeanette Gustafsdotter, vd på branschorganisationen Tidningsutgivarna.

Foto: Montage: Andreas Elgstrand

Tidningsutgivarnas (TU) vd Jeanette Gustafsdotter menar att Hanif Balis (M) inlägg i sociala medier anspelar på hot och krig mot medier.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterUlf KristerssonModeraternaTidningsutgivarnaHanif Bali

Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali har länge varit kritisk mot hur medierna rapporterade, och rapporterar, om flyktinginvandringen till Sverige. Kritiken har bland annat gällt hur medierna rapporterat kring de samhällsmässiga kostnaderna för en hög flyktinginvandring. Han har vid flera tillfällen kritiserats för att vara raljant i sin kritik av medierna.

Den senaste tiden har Hanif Bali lagt upp två bilder på sitt Instagramkonto där han refererar till Dagens Nyheter. På den första bilden har Instagramkontot "mjolbypartiet", som är fotocreddade", klippt in Hanif Balis ansikte på omslaget till tv-spelet Call of Duty och infogat texten "Call of Duty: Hanif & DN at war" med bildtexten "Press E to destroy DN". Bildtexten refererar till ett kommando som används i spelet.

den andra bilden refererar han till en text av Dagens Nyheters ledarskribent Amanda Sokolnicki. I texten kritiserar Sokolnicki Kristdemokraterna för vad hon menar är dubbla standarder efter att företrädaren Sara Skyttedal gripits för vapenbrott i Danmark och sedermera kommenterat nyheten genom att på Instagram posera med en pistol.

"Hade en ung man från en förort publicerat en bild med samma revolver hade det varit oacceptabelt, ett tecken på hur normer i samhället förfaller och att Ebba Busch Thors många åtgärder riktade mot landets utsatta områden behövs. Oavsett vem han är i övrigt." skriver Amanda Sokolnicki.

I sitt Instagraminlägg skriver Hanif Bali: "DN:s @amandasokolnicki är upprörda på att Sara Skyttedal (KD) poserat med en revolver på en skyttebana. De påstår att KD hade gått i taket om en invandrarkille från en förort poserat med vapen på samma sätt. Pfft.. Här har ni en invandrarkille från en förort med en AR-15. KD har inte haft några synpunkter. Eller är invandrarkille och gängmedlem samma sak för DN?"

Bilderna har nu fått Tidningsutgivarna (TU) att reagera. I ett pressmeddelande skriver branschorganisationen att de vill ha ett möte med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson för att diskutera bilderna och deras anspelningar på krig och hot mot medier.

– Vi tar de här anspelningarna på största allvar. Det är bara någon vecka sen en man i Sundsvall åtalades för förberedelse till mord på journalister. Och vi vet sen tidigare att vissa personer tycker sig finna stöd till hatiskt agerande när de ser hur till exempel riksdagsledamöter, som faktiskt är våra lagstiftare, uttrycker sig. Det här vill vi tala med Ulf Kristersson om, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på TU – Medier i Sverige.

Jeanette Gustafsdotter säger till Resumé att en generös tolkning av bilden skulle göra gällande att den var satirisk och rolig.

– Satir är bra när man vill få upp en viktig samhällsfråga på bordet men just nu befinner vi oss i en tid där medier utmålas som ett hot mot samhället. Då känner vi att det är viktigt att markera.

Gustafsdotter menar att bilderna måste ses i en kontext och att de inte går att betrakta som satir.

– Satir ska vara rolig för den breda allmänheten. Yttrandefriheten ska vara stor men självfallet reagerar vi på de bilder där Hanif Bali bär vapen.

I fallet med Charlie Hebdo, som ofta riktar en satirisk udd mot världsreligionerna, var det många som menade att det är viktigt att få skämta om vad som helst. Går inte det att applicera här?

Man måste se bilderna i en större kontext. Satir är till för att påvisa något som är viktigt i samhällsdebatten. Men hoten mot journalister är verklighet och då har man passerat gränsen för satir. Vill Hanif Bali ha till en debatt tror jag att han kan få till den på andra sätt, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på TU.

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund har reagerat på Hanif Balis  Instagraminlägg och kallar tilltaget för "omdömeslöst".

Resumé söker Hanif Bali för en kommentar.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.