Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tuffa besked för Expressens Mariebergs-anställda

Publicerad: 15 januari 2014, 09:27

Foto: Andreas Elgstrand.

Expressen genomför nedskärningar i takt med ökade webb-satsningar. Flera Mariebergs-anställda reportrar och redigerare får inte sina kontrakt förlängda. – Det handlar inte om något större sparpaket. Det är svårt att säga någon exakt siffra, men det rör sig om cirka 5-8 personer, varav 3-4 reportrar, säger Olle Fors, fackklubbsordförande på Expressen.


Ämnen i artikeln:

Olle ForsExpressenBengt Ottosson

Expressens klubbordförande uppger att tidningen normalt sett har en topp  med Mariebergs-anställda under sommaren med cirka 100 personer, medan  behovet minskar under hösten för att sedan öka under våren.

Expressen har idag 60 Mariebergs-medarbetare inne i verksamheten.

Nu står det dock klart att man inte väljer att förlänga ett antal av dessa kontrakt.
–Vissa  hyrs in längre perioder och andra kortare. Normalt sett förlängs  kontrakten under våren, men nu blir det ett antal kontrakt som inte  förlängs, säger Olle Fors.

Han vill poängtera att han endast ser  Marieberg som en konstruktion och att Mariebergs-medarbetarna på  Expressen är lika viktiga som Expressens ordinarie anställda.

– När  en vikarie får gå är det tråkigt, men det är ändå den naturliga gången  när ett vikariat löper ut. Det är mer dramatiskt när  Mariebergs-medarbetare får lämna och nu handlar det om 3-4 duktiga  Expressen-reportrar, säger Olle Fors.

Han uppger också att facket inte har så mycket att säga till om när ett Mariebergs-kontrakt löper ut:

–  Vi har lite inflytande när det gäller vilket antal man tar in eller  inte förlänger med. Vi kan bara diskutera om bemanningen är tillräckligt  för att organisationen ska kunna producera det som krävs, säger Olle  Fors.

Så här svarade Expressens vd Bengt Ottosson till Dagens Media angående nedskärningarna:
"Vi fortsätter att löpande justera verksamheten och se över kostnader precis som vi gjort tidigare. Den åtgärd du nämner är en sådan och ett exempel på detta."

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.