lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tunga kritiken mot mansdominansen i Stora Journalistpriset

Publicerad: 3 november 2015, 09:31

14 män och 2 kvinnor är nominerade i år.

Foto: Rikard Westman/Stora Journalistpriset.

Kritiken mot mansdominansen i Stora Journalistpriset har varit hård. Nu stämmer kvällstidningarnas chefredaktörer in i kören. – Jag tror att det här skadar Stora Journalistpriset, säger Expressens Thomas Mattsson i deras podcast.

Ämnen i artikeln:

Stora JournalistprisetKarin OlssonThomas MattssonJämställdhetJan Helin

FT

Fredrik Thambert


Resumé berättade i förra veckan om kritiken mot att endast 2 av 16 nominerade är kvinnor i Stora Journalistpriset. I veckans avsnitt av podden "MattssonHelin" ger de båda chefredaktörerna sin syn på mansdominansen. Båda slår fast att samtliga bidrag som valts ut av juryn representerar god journalistik. Samtidigt tycker de att det är problematiskt att så få har gjorts av kvinnor.

– Det är nog ungefär så här som nomineringarna från mediehusen och journalisterna själva ser ut. Jag har själv suttit i juryn tidigare och vill påstå att det är en överväldigande majoritet manliga nomineringar, säger Expressens Thomas Mattsson i podden och fortsätter:

– Om man framför det som försvarstal ska man komma ihåg att juryn själv äger rätten att nominera. Det skulle vara möjligt att få in 100 procent manliga bidrag, och ändå nominera 100 procent kvinnor till priset. Så juryn har ett ansvar att söka upp god journalistik utanför de nomineringar som har skickats in.

Aftonbladets publisher Jan Helin tror inte att juryn har ansträngt sig för att uppnå en jämnare könsbalans.
– Jag fick en känsla av att man inte har försökt undvika det här. Man har heller inte sagt att det fanns någon avsikt med att det skulle bli 14 män och två kvinnor - det bara blev så. Det är tänkvärt. Om det "bara blir så" finns det ett problem i perspektivet. Det är klart att det finns journalistik så väl som förnyelse, berättelser och avslöjanden med kvinnliga förtecken som man inte har sett. Det blir flagrant när det kantrar på det här sättet. Det säger mig att man har ett enögt perspektiv.

En besvärande omständighet är att juryn samtidigt består av 10 män och 7 kvinnor.
– Det är anmärkningsvärt i sig, och öppnar för den här typen av diskussioner. Jag tror att det här skadar Stora Journalistpriset. Det är dåligt för förtroendet för själva priset, menar Thomas Mattsson.

Jan Helin:
– Det bekräftar också en bild av den granskande journalistiken som väldigt manligt dominerad. Det är en debatt som brukar förekomma ibland kring till exempel Guldspadens nomineringar. Det är klart att alla i branschen känner igen bilden med två-tre gravallvarliga män med armarna i kors som har granskat någon oegentligt inom en myndighet eller så. Och det är inget fel i det, men det är inte den enda typen av granskande journalistik. Här finns en läxa som måste göras grundligt och snabbt. Annars tror jag att Stora Journalistpriset får sig en törn det här året.

I helgen kommenterade Expressens kulturchef Karin Olsson nomineringarna, och föreslog då en egen kandidat som borde ha platsat på listan:

"Hon heter Olga Stern och är hjärnan bakom Genews, som hon har utvecklat i samarbete med Sofia Persson och Annika Hövik (...) Min motivering lyder:
För att på ett skenbart enkelt sätt ha visualiserat den bristande jämställdheten i svenska medier - och gett dem ett oumbärligt verktyg för att göra världen större rättvisa".

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev