Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Turkiet försökte stoppa TV4-dokumentär

Publicerad: 25 april 2016, 06:27

Foto: Andreas Elgstrand

Turkiet försökte stoppa TV4-dokumentär – och grep holländsk journalist. Bonniers Toca Boca såldes för under en halv miljard och Expressen förstärker sin USA-bevakning. Det och mer i morgonsvepet.


Turkiet försökte stoppa TV4-dokumentär – och grep holländsk journalist.
I helgen kunde Aftonbladet berätta att den turkiska ambassaden i ett mejl till TV4 uppmanar kanalen att ”tänka över beslutet” att sända dokumentären ”Seyfo 1915 – Det Assyriska folkmordet”, som handlar om folkresningar under första världskriget som bland annat drabbade assyrier, armenier och andra folkgrupper som yezidier och pontiska greker. TV4 valde att sända dokumentären.

Under söndagen kom nästa turkiska intrång på pressfriheten: den nederländska journalisten Ebru Umar greps i sitt hem i den turkiska semesterorten Kusadasi, skriver TT. Anledningen var kritiska tweets om president Erdogan. Senare under dagen uppgav hon själv på Twitter att hon är ”sort of free” men att hon inte får lämna landet. Det pågår omkring 2 000 utredningar i Turkiet, om människor som anklagas för att ha förolämpat Erdogan.

Tågkompaniet valde byrån Mina Bästa Polare
Efter en urvalsprocess har Tågkompaniet, som tar över driften av Norrtågstrafiken, valt Östersundsbyrån Mina Bästa Polare till huvudleverantör av varumärkesstrategi och ansvar för marknadskommunikationen. Man ska även utveckla de digitala kontaktytorna med Norrtågs kunder, enligt ett pressmeddelande.

Toca Boca ska ha sålts för mindre än 500 miljoner kronor.
I förra veckan blev det klart att Bonniers barnspelsbolag Toca Boca säljs. Det kunde ha värderats till uppemot två miljarder kronor, enligt en analys av Tech.eu, och Di Digitals källor från riskkapitalvärlden spekulerade i ett pris mellan 500 Mkr och 1 miljard kronor. Men enligt uppgifter till Di Digital såldes bolaget för strax under en halv miljard, vilket lär ha varit under Bonniers förhoppningar.

Expressen förstärker USA-bevakningen
Frida Stranne
, USA-forskare, lektor i statsvetenskap och grundare av bloggen amerikaanalys.se värvas som expertkommentator till Expressen inför valet i USA. Hon kommer att göra analyser på nyhetssajten och i tidningen men även medverka i Expressen TV. Hennes ambition är att ” synliggöra frågor och perspektiv som inte alltid uppmärksammas i det snabba nyhetsflödet”.

Många ansluter till Facebook via Tor
Över en miljon människor loggar in på det sociala nätverket via anonymitetstjänsten Tor, skriver Omni som hänvisar till Motherboard. Facebooks utvecklare Alec Muffett menar att det är viktigt att människor ska kunna ansluta sig till Facebook på ett sätt som gör att de känner sig säkra.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.