Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Tusentals företag har blivit kontaktade av Skatteverket”

Publicerad: 7 april 2014, 08:54

Kerstin Neld.

Foto: Sveriges Tidskrifter.

Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter, är skarpt kritisk mot att tryckerikunder får betala skatt i efterhand och att skatteskraven sker rent slumpmässigt.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TidskrifterKerstin Neld

I en debattartikel på DI uppger Kerstin Neld och PWC:s expert, Ulf  Hedström, att skattkraven på företag inom tidnings- och förlagsbranschen  motsvarar flera miljarder kronor.

”Tusentals företag har redan  blivit kontaktade av Skatteverket som har meddelat att dessa har gjort  för höga momsavdrag på inköp av trycksaker som ligger upp till sex år  tillbaka i tiden. Dessa avdrag ska nu återtas i efterhand”, skriver  duon.

Här pekar man också på att rätterna har olika uppfattningar.
Kammarrätten  har ansett att man inte kan kräva tryckerikunderna i efterhand, medan  Högsta Förvaltningsdomstolen, det vill säga högsta instans, anser att  Skatteverket har rätt att göra så.

Bakgrunden är att Skatteverket  ansvar att en ny syn från EU-domstolen innebär att tryckerierna har  gjort fel när de använde 25 procent moms vid försäljning av alltifrån böcker  och tidskrifter till manualer och informationsmaterial.

”I stället  borde den så kallade bokmomsen om 6 procent användas. Skatteverkets  beslut innebär att hela ansvaret och risken för skattens betalning läggs  på kunden.”

Den förändrade synen ledde till att många tryckerier  begärde tillbaka för högt redovisad moms, vilket Skatteverket godkände  utan krav på att momsen krediteras kunderna, menar duon.

Här är  förklaringen att regeln om att kreditfaktura måste upprättas inte hade  införts i momslagen, vilket ledde till att tryckerierna kunde kräva  tillbaka pengar av Skatteverket utan att kunderna drabbades.

”Efter  en tid lär Skatteverket ha insett att lydelsen av lagen höll på att leda  till stora skattebortfall för staten”, skriver duon.

Här menar  Kerstin Neld och Ulf Hedström att Skattverket löste problemet genom att  införa en ”särbestämmelse om efterbeskattning.”

De både menar uppger  att ett stort antal tryckerikunder har ifrågasatt om Skatteverket  verkligen kan riva upp deklarationer sex år i efterhand.

Man har  också vänt sig emot att kraven slår orättvist då de bara omfattar vissa  företag och inte alla företag i branschen. Det vill säga tryckerikunder  som har anlitat ett tryckeri som inte har valt att begära tillbaka  momsen slipper skattekrav.

”Skatteverkets beslut innebär att hela ansvaret och risken för skattens betalning läggs på kunden”

Kerstin  Neld och Ulf Hedström anser också att att Högsta Förvaltningsdomstolen  inte har besvarat om det vill verkligen går att ta tillbaka pengar om  kunden utan framgång försökt få momsersättning från tryckeriet.

Det har  heller inte fattats beslut om att begära ett ”förhandsavgörande från  EU-domstolen”

Kerstin Neld och Ulf Hedström hävdar att alla de  rättsliga processer som nu måste till riskerar att slå hårt mot bolagens  likviditet.

”I förlängningen handlar det om ett stort antal förlorade affärer och arbetstillfällen.”

Om den prejudicerande domen från Högsta Förvaltningsdomstolen i fallet Aller Sörmlands Grafiska:
Enligt domen kan Skatteverket kräva tryckeriernas kunder på mellanskillnaden i moms mellan 25 procent och sex procent.

Tryckeriernas kunder blir sedan hänvisade till att få tillbaka pengar från tryckerierna. Antingen genom ett direkt tillmötesgående från tryckerierna, eller att kräva dem på pengarna i en civilrättslig process.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.