Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tv-avgiften skrotas 2014

Publicerad: 18 april 2012, 07:54

Stefan Hämäläinen, ny vd för Radiotjänst.

Foto: Pressbild

Tv-avgiften avskaffas. Framtidens public service finansieras via skattesedeln på samma sätt som begravningsavgiften. Det väntas utredaren Martin Holmgren föreslå sedan politikerna har enats. Då kan Radiotjänst läggas ner den 1 januari 2014.


Public    service-kommittén    har    nu    börjat skriva på förslagen som ska presenteras den 1 september. Två tidigare utredningar har brottats med finansieringsfrågan, men mött politiskt motstånd mot att avskaffa tv-avgiften.

Nu har den tekniska utvecklingen gått så snabbt att en stor del av publiken ser på tv utan att vara i närheten av en avgiftsbelagd tv-apparat. Liksom omkring en halv miljon licensskolkare åker de snålskjuts på hederliga betalare och skaran växer.

Allianspartierna var tidigt positiva till en modernare finansiering, men mötte kompakt motstånd från oppositionen. Men nu är alla partier utom Vänsterpartiet ense om en ny modell.
– Det finns nära nog konsensus kring att ersätta tv-avgiften med en public service-avgift, säger Gustaf Hoffstedt, Moderaternas representant i den politiska referensgruppen. Avgiften tas in via skattsedeln, men särredovisas och öronmärks.

Samtidigt presenteras i dag Radiotjänsts nya vd Stefan Hämäläinen, som tar över efter Anna Pettersson. Han är i dag kommunchef i Kiruna Kommun.

Läs mer i morgondagens nummer av Resumé. Ingen prenumeration? Det fixar vi här!

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.