Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tv-chefer går samman i vädjan till regeringen

Publicerad: 27 oktober 2014, 10:54

Casten Almqvist, Eva Hamilton, Jonas Sjögren och Anders Jensen.

TV4-gruppens vd Casten Almqvist, SVT:s avgående vd Eva Hamilton, MTG TV:s vd Anders Jensen och SBS Discovery Medias vd, Jonas Sjögren, har skrivit ett öppet brev till tre ministrar, däribland Alice Bah Kuhnke, för att påtala vikten av nätneutralitet. Den yttersta frågan handlar om vem som ska styra innehållet i näten – innehållsföretagen eller telekomoperatörerna.


Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanMikael DambergAnders JensenCasten AlmqvistAlice Bah KuhnkeJonas SjögrenEva Hamilton

Brevet är skickat till it-minister Mehmet Kaplan, närings- och innovationsminister Mikael Damberg och just kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Kvartetten tv-chefer menar att internet är ett av det moderna samhällets grundpelare och att Sverige har varit ett av de ledande länderna i Europa när det gäller digitaliseringen.

En förutsättning har varit internets öppna karaktär, resonerar tv-cheferna.
"Vi mediebolag har alltid varit anhängare av ett starkt, öppet och fritt internet, och har bidragit till att internet har den roll som det har idag.", skriver tv-cheferna i sitt brev till ministrarna.

Bakgrunden till brevet är att tv-cheferna anser att det har öppnats en möjlighet att säkra internets öppenhet även i framtiden eftersom EU-kommissionens förslag just nu befinner sig under behandling.

Tv-chefernas första förslag är att man slår fast att principen för diskriminering av specifikt innehåll förbjuds så länge innehållet är lagligt.

Den andra är att man gynnar innovation och konkurrens.
Det tredje handlar om att man måste tillåta att specialiserade tjänster som exempelvis ip-tv får fortsätta att utvecklas parallellt med ett öppet internet.

En ytterligare punkt rör principen att specialiserade tjänster inte får försämra kvaliteten på öppna internet-tjänster.
Slutligen vill man att Sverige kämpar för att konsumenterna ska kunna fatta välgrundade beslut.

"Sverige är världsledande inte bara inom telekom utan också när det gäller utveckling av nya medietjänster och kreativt innehåll på nätet. Det är viktigt att den utvecklingen kan fortsätta, inte minst för att få fler jobb i växande företag."

Tv-cheferna menar att internets snabba utveckling har gjort att det brådskar med ett regelverk och befarar att det kan blir svårt att återskapa öppenhet om internet blir alltmer instängt.

"Ytterst handlar det om vem som ska styra vilket innehåll som sänds i näten: användarna och innehållsföretagen eller telekomoperatörerna", skriver tv-cheferna i sitt brev till ministrarna

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.