Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tv-fiasko för Wallenberg

Publicerad: 12 maj 2011, 07:01

Wallenbergs tv-krasch i Italien kostar minst en miljard. Silvio Berlusconi blåste svenskarna på fotbollsrättigheter och chocksänkte priserna. Nu börjar en rättslig strid där Wallenbergs frontman Jan Scherman hotas av stämning.


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanSilvio Berlusconi

truefalse

Jacob Wallenbergs italienska tv-satsning gick i stöpet när Silvio Berlusconi, som också ägde rättigheterna till flera av lagen i serie A, sänkte priset på betal-tv.

Den 7 februari beslöt bolagsstämman likvidera bolaget Air P TV Development AB. Samma beslut hade då redan tagits i det italienska dotterbolaget Dahlia TV, där det blev svart i rutan efter två års sändningar.

Största ägare i det svenska moderbolaget var Wallenbergs Investor med 41,9 procent, följt av amerikanska Constellation Venture Capital med 24 procent, svenska IT Provider med 21,6 procent och 2T Development Holding med 10 procent.

Likvidation innebär att sälja tillgångarna, betala skulderna och stänga butiken. Men minoritetsägarna i Medströms Invest AB och 2T Development Holding AB vill inte vara med och betala hundratals miljoner till italienska banker och fordringsägare.

De har utnyttjat sin rätt i aktiebolagslagen att få en opartisk särskild granskare förordnad av länsstyrelsen. Den 31 mars utsågs advokat Marcus Johansson att granska de två emissioner som har gjorts i Italien och vilken information somaktieägarna hemma i Sverige har fått.

Air P TV har satsat minst 1,1 miljarder i det kraschade tv-bolaget Dahlia, som startade sina sändningar i det italienska­ digitala marknätet 2009. Samma­ år gjordes en första emission, varefter bolaget bokfördes till 438 miljoner kronor. Men förlusten var hisnande 349 miljoner kronor.

Eftersom budgeten pekade mot en förlust på 400 miljoner 2010 och på ytterligare 270 miljoner 2011 behövdes mer pengar. Ett finansieringspaket på 700 miljoner lanserades under våren i en blandning av tillskott från ägarna och lån, bland annat 300 miljoner från den italienska banken UniCredit Corporate Banking.

Styrelseordförande i det svenska moderbolaget vid de omstridda affärerna var Investors ordförande Jacob Wallenberg, som lämnade styrelsen kort före kraschen med motivet att hans advokater hade rått honom att avgå. TV4:s vd Jan Scherman satt i både den svenska och italienska styrelsen. Bonnier har inga intressen i bolagen, utan Jan Scherman var engagerad som privatperson.

Före jul 2009 fick Jan Scherman, enligt Resumés källor, uppdraget av Investor att utreda den affärsplan som styrelseordföranden i Dahlia, Constellations man Cliff Friedman, hade redovisat i den svenska styrelsen där han också ingick.

Jan Scherman tog hjälp av TV4:s utvecklingschef Malte Andreasson och redovisade den 22 mars i fjol, samtidigt som affärsplanen lagts till grund för finansieringen. Rapporten var starkt kritisk och talade om illa grundade prognoser, oklar innehållsstrategi och för höga fasta kostnader.

Cliff Friedman påpekade att åsikterna skulle ses som Jan Schermans privata och att den italienska styrelsen godkänt affärsplanen och just försökte få in 1 miljard.

De 700 miljoner som kom in efter förra sommaren försvann snabbt. Samtidigt visade det sig att Silvio Berlusconis ­Mediaset ägde rättigheterna till flera av lagen i serie A, som var ryggraden i Dahlias utbud. När både Mediaset och Sky sedan sänkte priset på betal-tv blev Dahlias situation ohållbar.

Den 22 oktober lämnade Jan Scherman sina styrelseuppdrag i både Air P TV och Dahlia. Före jul lämnade Jacob Wallenberg. I januari meddelades att Dahlia skulle likvideras och i mars följde Air P TV efter. Pengarna är slut, bara striden om vem som ska ta notan återstår.

Investor förlorade flera hundra miljoner kronor på digital-tv redan 2002 då Ann Wegelius och Maria Borelius bolag K-World avvecklades. På 1990-talet ägde Investor 20 procent i TV4, en andel som 1997 såldes med vinst till finska Amulehti.

Dahlia

Dahlias programutbud:
Dahlia Sport 1 och 2 – blandad sport
Dahlia Calcio 1– 5 – fotboll serie A och B
Dahlia Extreme – extremsport
Dahlia Explorer – populärvetenskap
Dahlia Eros – mjukporr
Dahlia Adult – hårdporr

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.