söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tv-inslaget bakom Trumps märkliga Sverige-utspel

Publicerad: 20 februari 2017, 07:50

Inslaget med Ami Horowitz på Fox News - källan till Donald Trumps märkliga uttalande.

Donald Trumps svepande hänvisning skapade kaos i sociala medier, Ubers vd får krishantera efter anklagelser om sexism och Media Markt uppges lämna Sverige. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

FejknyheterFox NewsYoutubeMedia Markt@SwedenUberDonald Trump

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Donald Trump och "titta på vad som hände i Sverige"
Sent under söndagen kommenterade USA:s president Donald Trump sin uppmärksammade hänvisning till Sverige i sitt tal under ett massmöte i Florida dagen innan.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 19 februari 2017My statement as to what's happening in Sweden was in reference to a story that was broadcast on @FoxNews concerning immigrants & Sweden.

Presidenten berättade att han fått uppgifterna från ett inslag i "Tucker Carson Tonight', på konservativa Fox News, där den invandringskritiske filmmakaren Ami Horowitz talade om effekterna av invandringen i Sverige. Uppgifterna baserade på hans samtal med en journalist och två poliser. I slutet av inslaget säger han: "Det var inte länge sedan den första islamistiska terrorattacken skedde i landet". Här refererar han förmodligen till Taimour Abdulwahab misslyckade själmordsattack i Stockholm, december 2010. Ami Horowitz kom med flera felaktiga och överdrivna påståenden i inslaget. Bland annat: "Flyktingar ligger bakom den ökade brottsligheten, men det mörkar myndigheterna"


Donald Trumps uttalade sig något ospecifikt under lördagskvällen att något hänt i Sverige kväll innan, trots att inget anmärkningsvärt inträffat.

– Titta vad som hände i går kväll i Sverige. Sverige? Vem hade kunnat tro det? De tog in en massa människor, och fick fler problem än de trodde var möjligt, sa presidenten.

Svaret till Trump
Den svenska ambassaden i Washington har i sin tur skickat ett svar, på Twitter.

— Embassy of Sweden US (@SwedeninUSA) 19 februari 2017We look forward to informing the US administration about Swedish immigration and integration policies. https://t.co/x5G3euOWRh

@sweden mitt i Twitterstormen
Svenska skolbibliotekarien Emma Johansson har i veckan haft hand om Sveriges officiella twitterkonto @sweden. Efter Donald Trumps svepande hänvisningar till en incident i Sverige på lördagskvällen gick människor på sociala medier i spinn, många vände sig till det svenska Twitter-kontot för att fråga vad som hänt.
Emma Johansson fick vid upprepade tillfälle dementera att det skett en terrorattack.

– Det var mycket positiva tillrop från folk från hela världen. Visst, det kom en del från en del extremhögerpersoner och nynazister, både svenskar och amerikaner, men största delen av inläggen kom från amerikaner som bad om ursäkt för sin president, tillägger hon i en intervju med DN.

Uber-vd:n krishanterra efter ex-anställds anklagelser om sexism
I en lång bloggpost i söndags berättade Susan J. Fowler, en tidigare ingenjör vid Uber om företagets problem med sexism på arbetsplatsen. Hon blev kortvarig på den hajpade delningstjänsten och beskriver erfarenheterna som "konstiga och lätt skrämmande". Enligt Susan J. Fowler kom de skamliga förslagen från en chef bara efter några veckor på företaget. När hon tog kontakt med HR-avdelningen fick hon rådet att ligga lågt, då han aldrig tidigare åkt på liknande anklagelser.
I ett uttalande på söndagskvällen meddelade Ubers vd Travis Kalanick att han bett företagets nya HR-chef att utreda anklagelserna. Det skriver Mashable.
Kritiken kommer efter en tid där Uber varit satta under press, bland annat i samband med kampanjen #deleteuber.

Inga mer annonser som inte går att hoppa över på Youtube
Nästa år försvinner Youtubes annonsformat med 30 sekunder långa reklamklipp som inte går att hoppa över. Youtube säger att tanken är att man vill ge användarna en bättre upplevelse och därför väljer att omfamna format som passar både annonsörer och användare. Kvar blir de 20 sekunders långa annonserna som man inte kan hoppa förbi. Det skriver Campaign.

Uppgifter: Media Markt lämnar Sverige
Den tyska hemelektronikkedjan Media Markt kan vara på väg att lämna Sverige, rapporterar branschtidningen Market. Enligt tidningens uppgifter ska norska Expert-koncernen ta över samtliga av företagets 27 varuhus. Varuhusen kommer att skyltas om med det norska varumärket Power.

– Kontraktet är påskrivet, säger en central källa till Market som fått uppgiften bekräftad av flera oberoende källor.

I ett mejl till TT kan bolaget att varken dementera eller bekräfta att det säljer alla sina svenska butiker till den norska koncernen Expert, som gick i konkurs i Sverige 2012 och återuppstod förra året:

"Sedan vi trädde in på den svenska marknaden 2006 har det alltid funnits rykten om Media Markts framtid i Sverige. Under de senaste åren har Media Markt ekonomiskt förbättrats avsevärt. Av den anledningen vore det överraskande om ryktesspridningen avstannat. Vi vill dock inte kommentera marknadens spekulationer eller rykten."

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev