Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tv-konflikt ger klubbar allsvensk premiärfrossa

Publicerad: 27 mars 2008, 10:10

I helgen är det allsvensk tv-fest – i både Canal Plus och TV4. Samtidigt visar fotbollsklubbarna för första gången oro för att rättighetskonflikten mellan C More/Canal Plus och Kentaro får ekonomiska konsekvenser för dem.
–  Nykomlingarna har budgeterat sina spelarköp med rättighetspengarna, säger en källa.


Kentaro i december sålde visningsrättigheterna till den utökade allsvenskan till TV4 ansåg C More/Canal Plus att Kentaro bröt mot exklusiviteten i deras avtal.

Därför har C More/Canal plus stämt Kentaro på drygt 100 miljoner och kräver samtidigt att de allsvenska matcherna i TV4 Sport stoppas.

Oavsett utfallet i den juridiska striden kommer någon av de parterna att kräva kompensation, och i praktiken ekonomiskt åderlåta det nuvarande avtalet. Den bedömningen gör flera källor som Resumé har talat med, oavsett vilket läger de företräder i konflikten.

Om C More förlorar kommer de inte att nöja sig med nivåerna i nuvarande avtal med Kentaro.

Om Kentaro förlorar har TV4 betalat för rättigheter som man inte kan utnyttja.

Kentaros tv-avtal med Svenska fotbollförbundet skrevs 2006 och är värderat till 1,3 miljarder på fem år. Ungefär 400 miljoner kronor utgörs av landskamper.

Resterande 900 miljoner – eller 180 Mkr per år – utgör det ekonomiska fundamentet för flera av klubbarna i allsvenskan och superettan.

Svensk Elitfotboll, Svenska fotbollförbundets systerorganisation, organiserar klubbarna i allsvenskan och superettan.

–     Allsvenska klubbar får kring åtta miljoner per säsong, medan lagen i Superettan får fyra miljoner, förklarar   Tommy Theorin   , generalsekreterare för Svensk Elitfotboll.

Källor till Resumé vittnar nu om att man på klubbnivå ser fram emot utfallet i rättegången med viss oro.

–     För nykomlingarna Ljungskile, IFK Norrköping och Gif Sundsvall är rättighetspengarna oerhört viktiga. De har budgeterat sina spelarköp med dem, säger en källa.

En anledning till klubbarnas oro är att de själva inte har tagit del av avtalet, och alltså inte vet vilka förpliktelser förbundet och rättighetsbolaget Kentaro har mot varandra.

Samtidigt som det har framkommit att Kentaro inte har lämnat någon säkerhet för rättigheterna, förekommer motstridiga uppgifter om att förbundet skulle ha lämnat ett borgensliknande åtagande mot Kentaro, om Kentaro skulle förlora i rätten. Det senare har förnekats bestämt av Svenska fotbollsförbundet.

–   Det värsta som kan hända är att rättigheterna till allsvenskan går tillbaka till oss, har Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell   tidigare sagt om förbundets risk i konflikten.

Tommy Theorin på Svensk Elitfotboll är lika övertygad som Lars-Åke Lagrell om att klubbarna inte ska lida ekonomisk skada på grund av konflikten.

–   Jag är inte orolig för att vi inte ska få våra pengar. Min tolkning är att vi har vårt avtal med Kentaro, det har inget att göra med vad C More och Kentaro gör tillsammans.

Den 15 april kommer klubbarna i Svensk Elitfotboll att träffas.

–   Avtalets innehåll blir sannolikt en punkt på programmet, säger en källa.

Tingsätten meddelar sitt beslut i dagarna.

Kentaro vs Canal Plus/C More

2006   betalade det schweiziska rättighetsbolaget Kentaro 1,3 miljarder för visningsrättigheten till all-svenskan och landslagets matcher sedan förhand-lingarna mellan Svenska fotbollförbundet och kanalerna havererat.

Kentaro   har sedan dess i praktiken fungerat som säljbolag för Svenska fotbollförbundet, där betalningen för visningsrättigheterna har varit intäkterna för sålda matcher, mot en försäljningsprovision. Kentaro har såltallsvenskan och landskamperna till C More respektive Viasat. Ett fåtal allsvenska matcher har också sålts till TV4.

När allsvenskan  inför denna säsong utökades med två lag ansåg Kentaro att nykomlingarnas matcher låg utanför nuvarande avtal med C More. Kentaro sålde därför 36 ”extra” matcher till TV4 som ska visa matcherna i TV4 Sport.

C More anser   däremot att försäljningen bryter mot deras avtal och lämnade i december in en stämning till tingsrätten, som kommer att fatta sitt beslut de närmaste dagarna. Oavsett utfall kan man räkna med att förlorande part kommer att överklaga. Det pågår även en parallell process i Handelskammaren.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.