Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tv tar spritpengarna

Publicerad: 10 december 2010, 14:55

TV3 och Kanal 5 liksom deras systerkanaler är de stora vinnarna på de senaste årens snabba ökning av alkoholreklamen. I dag går nära 80 procent av reklampengarna till tv. Den förändring som kom i de svenska alkoholreklamreglerna 2003 har däremot lett till en ganska liten förändring.


Ämnen i artikeln:

Kanal 9TV3

truefalse

Jägermeister, Grant’s och Tullamore Dew – tre varumärken som lyfts fram i tv-reklamen.

Möjligheten till alkoholreklam i Sverige kom genom en dom i Marknadsdomstolen 2003, den så kallade Gourmetdomen. Annonseringen tog efter det fart, men svarade 2004 för blygsamma 132 miljoner kronor enligt bruttosiffrorna från Sifo.

Sedan dess har alkoholreklamen mer än tredubblats. Förra året uppgick den till 415 miljoner kronor. Det innebär en ökning på fem år med 68 procent.

Men den stora ökningen har kommit i kanaler som inte alls omfattas av den svenska lagstiftningen.

ProSiebenkanalerna Kanal 5 och ­Kanal 9, liksom MTG-kanalerna sänder från Storbritannien, och lyder under brittisk lagstiftning. Där är det tillåtet också med spritreklam, medan de svenska reglerna sedan domen 2003 ger möjlighet till reklam för alkohol med högst 15 procents alkoholstyrka.

Annonserna får bara innehålla produkten och inget som kan uppmana till ökat drickande. 20 procent av annonsytan ska dessutom innehålla en förutbestämd varningstext.

Men nyligen tog riksdagen en ny alkohollag. som gäller från den 1 januari 2011. Enligt den gäller samma regler för alkoholreklam på webben som redan tidigare gäller för dagstidnings- och magasinsannonsering. Fast vad det betyder i praktiken är än så länge ganska oklart.
– Vi vet inte i detalj vad den nya lagen innebär och väntar på att vår branschorganisation, Sprit- och vinleverantörerna, ska ta fram nya riktlinjer, säger David Ask, marknadschef på Berntson Brands.

Det svenska regelverket gör att medie­valet för en spritimportör blir minst sagt begränsat.
– Vi har inte många kanaler att välja på. De brittiska lagarna gör att det går att sända reklam på kanaler som sänder därifrån. Och det förefaller framgångsrikt. Vi kan se att de varumärken som har gått på tv har haft framgång. Det har ingen direkt påverkan, men långsiktigt stärker det varumärket och försäljningen, säger David Ask.

De varumärken som de har lyft fram i tv-reklamen är Jägermeister, Grant’s och Tullamore Dew. Alla tre varumärken som man enligt de svenska reglerna inte kan göra reklam för.
– Vi har ingen internetannonsering och ingen vanlig print. Däremot går vi en del i branschpress, där läsarna ­aktivt får visa att de accepterar alkohol­reklam.

Även om Berntson Brands inte självt har ökat tv-satsningen noterar de att flera av konkurrenterna har ökat starkt i tv-annonseringen.
– Den har ökat både i volym och i fler aktörer som annonserar.

Och mätningarna ger dem rätt. Bara under 2009 ökade alkoholreklamen på tv-kanaler som sänder mot Sverige med 26 procent. Samtidigt som annan alkoholreklam har varit ganska konstant sedan 2004–2005 har den sedan dess ökat kraftigt i tv. En ökning som också ser ut att fortsätta under 2010.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Kanal 9TV3

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.