Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV3: Det handlar inte om något själviskt spel

Publicerad: 15 december 2014, 11:14

Smail Alihodzic, Ervin Veisz.

Foto: TV3.

Frilansjournalisten, dokumentärfilmaren och författaren Lars Berge menar på SvD Kultur att TV3 medvetet klippt bort händelsen där Paradise Hotel-deltagaren Smail Alihodzic räddar livet på PH-deltagaren Ervin Veisz. – Det är en fantastisk artikel med ett undantag. Den bygger på tesen att något är bortklippt och det kan det ju omöjligt vara när vi inte ens har filmat händelsen, säger TV3:s presschef Max Lagerbäck.


Ämnen i artikeln:

TV3SvDMax LagerbäckParadise Hotel

Lars Berges artikel på SvD Kultur har rubriken "Därför klipptes  hjälteinsatsen i Paradise Hotel bort" och han menar att det handlar om  en uppgörelse med idén att "mänskliga relationer är ett själviskt spel."  – han syftar bland annat på att Ervin Veisz ingick i en uppgörelse där  han fick bort Paradise Hotel-deltagaren Smail Alihodzic kort efter att Smail räddat livet på  honom.

Bakgrunden är att Ervin Veisz lyftes bort av en våg, sögs ned  under ytan och fördes bort 50 meter från stranden och att Smail  Alihodzik valde att ingripa trots att han själv riskerade att stryka med.

"Ervins  svek har fått tittarna att rasa i sociala medier. Han har tagit emot  dödshot. Till slut kände han sig tvungen att kommentera händelsen på sin  trolleriblogg, skriver Lars Berge

Han nämner att Ervin Veisz skrivit att: "Ni måste förstå skillnaden mellan spel och privatliv" och är förvånad över detta eftersom han trodde att det som  utmärker en dokusåpa är: "avsaknaden av skådespeleri och manus" och att  det faktiskt händer på riktigt.

Händelsen mellan Ervin  och Smail har närmast bibliska kvaliteter och att TV3 lika gärna kunde  klippt fram en "/.../historia om hjältemod. Om solidaritet. Om en kamp  på liv död.", enligt Lars Berge.

"Det dramat fick tittarna aldrig se. Istället fick de en  konstruerad ceremoni, ett svek och någon att hata på internet.",  skriver Lars Berge.

Max Lagerbäck tillbakavisar kritiken och menar att man inte har händelsen på film.

– Det skulle göras så kallade synkar och de olika deltagarna väntade på  att få göra att sina intervjuer där kameran var uppställd. Vi filmade  inte händelserna på stranden. Det är en gammal tv-journalistisk sanning att  om det inte finns på bild så är det svårt att berätta i tv, säger han.

Ni filmar ju oerhört mycket under en säsong av Paradise Hotel?
– Det är oklart om de som jobbade med synken ens visste vad som försiggick på stranden, säger Max Lagerbäck.

Lars Berge menar att ni har valt bort en händelse av närmast bibliska kvaliteter?
– Ja, där ser man. Vi hade säkerligen berättat det om vi hade haft det  inspelat på film, säger Max Lagerbäck.

Han uppger också att Ervin Veisz hyllat Smail Alihodzik efteråt.
- Han har tatuerat in orden "Fuck Poseidon. Keep that Smail" tvärs över hela bröstet, säger Max Lagerbäck.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.