Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV3:s ”Sjukhuset” nagelfars i rätten

Publicerad: 25 november 2013, 10:10

Anhöriga till en avliden man som filmades i samband med TV3-serien ”Sjukhuset” går upp i rättegång idag. DN:s skribent Maciej Zaremba ondgör sig över att varken TV3 eller Akademiska sjukhuset frågade den döende patienten om man fick filma scenerna. TV3:s presschef Max Lagerbäck försvarar sig mot kritiken: – Vi sände inget program förrän det hade godkänts av sjukhuset etiska råd, säger han.


Ämnen i artikeln:

TV3Thomas HedbergMax LagerbäckTitan Television

”Han är skitdålig, man har ringt frun och så”, säger en sjuksköterska  till en annan varpå den andra svarar ”Så pass”. I nästa scen talar  sjukvårdarna om hur vidrigt det måste vara kvävas till döds.

Så  beskriver DN:s Maciej Zaremba episoden i TV3-serien ”Sjukhuset i en  artikel med rubriken ”När en döende patient blev ”bra tv”.

Bakgrunden  är en 58-årig patient som avled på Akademiska sjukhuset i Uppsala den  16 september 2007 på grund av syrebrist orsakad av cancer.

Maciej  Zaremba beskriver hur TV3 sänder episoden fem veckor efter att mannen  har avlidit och att över 300 000 tittare såg avsnittet. Han hävdar också  att mannens anhöriga inte har blivit tillfrågade om produktionsbolaget  Titan Television fick filma scenerna.

Scenen har repriserats gång på  gång hos TV3 och även kunnat ses på webben.

Händelsen skedde i  december 2007 och ingen ansvarig på Akademiska sjukhuset i Uppsala har  hört av sig till familjen, enligt Maciej Zaremba.

Han tar upp att JO  kom fram till att sjukhuset bröt mot lagen när man släppte in filmarna  på akuten.  I sjukhusets avtal med tv-bolaget ska det ha hetat att  patienter i ”möjligaste mån” skulle lämnat ett skriftligt samtycke.  

Maciej Zaremba nämner också att JO fann detta oacceptabelt samt att  sjukhuset inte har kunnat visa en enda underskift från de 37 patienter  som förekommer i serien. De anhöriga har nu stämt landstingets i Uppsala  för brott mot Sekretesslagen med hjälp av Centrum för Rättvisa.

Här förvånas Maciej Zaremba över att landstinget inte har backat, utan försvarar sitt agerande på samtliga punkter.

”Landstingets  plädering går ut på att det skall bli lättare för kommersiell tv att  använda patienter som statister för tv-underhållningen.” skriver Maciej  Zaremba.

Han hävdar också att det inte är landstinget som står för  kostnaderna för den juridiska processen, utan Titan Television, som ägs  av finska Capman.

TV3:s presschef Max Lagerbäck vill inte kommentera ärendet annat än att man inväntar rättegången.

Ni sänder avsnittet efter att patienten har dött?
– Vi sände inget program förrän det hade godkänts av sjukhuset etiska råd. Det var en del i upplägget mellan Titan och sjukhuset, säger Max Lagerbäck.

Ska man göra tv på folks olycka?
– Meningen med ”Sjukhuset” är naturligtvis inte att skildra folks olycka, det är en dokumentär serie som skildrar en speciell och viktig arbetsplats, säger Max Lagerbäck.

Maciej Zaremba hävdar att Titan betalar sjukhusets juridiska inlagor?
– Det har jag ingen aning om. Det får du fråga Titan eller sjukhuset om, säger Max Lagerbäck.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.