Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4: "Bertil Ternerts uppmaning är märklig"

Publicerad: 23 maj 2011, 09:55

Förra veckan gick hovets informationschef Bertil Ternert till attack mot TV4 och deras rapportering kring Anders Lättströms bilder föreställandes, sägs det, kungen och han själv på strippklubb. Bertil Ternert menar att nyhetskanalen borde lägga "korten på bordet" och visa sitt material. Nu bemöter Anne Lagercrantz, chef för TV4 Nyheterna, kritiken. – Hans uppmaning är märklig, den visar att han inte satt sig in i fakta, skriver Anne Lagercrantz på TV4 Nyheternas redaktionsblogg.


Ämnen i artikeln:

Anne LagercrantzTV4Bertil Ternert

Anne Lagercrantz. Foto: Stefan Borgius.

Bråket mellan TV4 och hovets informationschef drog igång förra veckan efter nyhetskanalens rapportering av den senaste kungaskandalen där kungens barndomsvän Anders Lettström ska ha försökt köpa loss bilder på vad, som enligt utsago, föreställer honom själv och kungen på en sexklubb.

Bertil Ternert, som tillträdde som hovets informationschef i januari, menar att TV4 försökt få det till något det inte är, att de borde ”lägga korten på bordet” och visa det material som de har använt sig av.

– Det handlar om att Anders Lettström agerat helt på eget bevåg, utan involvering från varken hovet eller kungen. I medierna har han då benämnts som en kungavän. Jag har försökt förklara att hovet inte har någonting med det här att göra men det vill TV4 inte ta till sig. Informationsmässigt är det väldigt svårt när en stor tv-kanal ger den här enskilda händelsen så stort fokus, sa han då.

På TV4:s redaktionsblogg bemöter Anne Lagercrantz, chef för TV4 Nyheterna, kritiken:

”Hans (Bertil Ternerts) uppmaning är märklig, inte bara för att den visar att han inte satt sig in i fakta. Vi har inga bilder att lägga fram och vi har varit väldigt tydliga med det. Men framför allt tycks han försöka skjuta en av budbärarna istället för att hantera sakfrågan, och sätta den i ett sammanhang.

Filmbolaget Fladen film, som Nuri Kino samarbetar med, uppgav på en presskonferens igår att de också har ett mer omfattande material, som de nu källgranskar för att publicera i en dokumentär i höst.
Rimligtvis borde Ternert förstå att vi på TV4 lagt de kort vi har på bordet.

Bertil Ternert borde, om han menar allvar med sin vilja att se materialet, rikta
sin uppmaning mot de som verkligen har bilderna, Markovic och filmbolaget Fladen, och själv försöka gå till botten med vad som verkligen hänt.”

Malin Carlehäll

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.