Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4 bryter med Martin Timell

Publicerad: 23 oktober 2017, 14:06

UPPDATERAD. Efter anklagelserna om sexuella övergrepp, trakasserier och sexism avbryter kanalen samarbetet med Martin Timell.


Ämnen i artikeln:

#MeTooMartin TimellCasten AlmqvistTV4

Martin Timell anklagas för att ha begått ett sexuellt övergrepp mot en dåvarande produktionsassistent under avslutningsfesten av "Äntligen Hemma" år 2008. Nu väljer kanalen att avbryta sitt samarbete med programledaren som ursprungligen skulle ha löpt ut år 2020.

Timell har den senaste veckan anklagats i samband med #MeToo-uppropet. Men chefer på TV4 har känt till anklagelserna i flera års tid. För två år sedan genomfördes en internutredning, men kanalen lät programledaren vara kvar trots uppgifterna om att övertramp ska ha begåtts.

TV4 stängde av Timell från sin tjänst och lyfte bort "Äntligen Hemma" ur tablån förra veckan.

LÄS MER: Martin Timell har dragit in 40 Mkr sedan påstådda övergreppet 

Under eftermiddagen intervjuades TV4:s vd Casten Almqvist i Expressen TV. Almqvist kom direkt efter det stora personalmöte som kanalen hållit under dagen. Almqvist berättade att han har fortsatt högt förtroende för innehållsdirektör Åsa Sjöberg och programdirektör Fredrik Arefalk som varit medvetna om situationen med Martin Timell sedan våren 2016.

– Efter den här turbulenta tiden är jag stolt över den självrannsakan och självkritik de har ägnat sig åt. De har öppet konstaterat att de gjort felaktiga bedömningar och aktivt blundat för de problem som finns kring programkulturen på Äntligen Hemma. Den kraftfulla reaktion där vi valt att plocka bort alla program med Martin Timell och även avslutat den pågående produktionen inför nästa säsong motsvaras inte av något i TV4:s historia.

LÄS MER: Stoppad säsong av Äntligen Hemma – så dyrt blir det för TV4

Våren 2016 utfördes en internutredning kring Martin Timell och den kultur som rådde på Äntligen Hemma-produktionen. Att programmet då skulle få fortlöpa rekommenderades av både Arefalk och Sjöberg, en rekommendering Casten Almqvist valde att följa.

– Även om jag inte varit nära de här frågorna är jag ytterst ansvarig på TV4. Våren 2016 underrättades jag men valde att följa Åsa och Fredriks rekommendation. I bakspegeln kan jag nu konstatera att det var ett felaktigt beslut.

LÄS MER: Resumé kände till anklagelserna mot Martin Timell – därför publicerade vi inte

Almqvist medgav även att det faktum att Äntligen Hemma varit en stor kassako för kanalen kan vara en del av förklaringen till varför man inte redan tidigare åtgärdade situationen.

– Det kan säkert vara en viktig del i vår underlåtenhet. Samtidigt finns det många verksamheter och produktioner inom TV4 som är ekonomiskt tongivande. Det finns en rad oklara skäl till varför vi inte valde att agera tidigare, det är de skälen som den externa utredningen ska gå till botten med.

Almqvist berättar att skandalen lett till personlig eftertanke och reflektion samt riktar ett stort tack till de som klivit fram och delat med sig av sina historier.

– De är våra hjälar. Utan dem hade vi inte fått den här möjligheten. Jag kommer att göra allt som står i min makt för att det här inte ska hända igen. Dyker det upp nya situationer kommer jag att ta tag i dem med full kraft, avslutar Almqvist.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.