Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4 bryter med Metros Viralgranskaren efter intervjun

Publicerad: 15 maj 2017, 08:25

Hugo Ewald, längst till höger, har varit en frekvent viralgranskare i Nyhetsmorgon.

UPPDATERAD. Efter ägaren Mats Qviberg och styrelseordföranden Christen Ager-Hanssens kritiserade uttalanden till Nyheter Idag väljer TV4:s Nyhetsmorgon att avbryta samarbetet med Viralgranskaren.


Ämnen i artikeln:

ViralgranskarenMetroChristen Ager-HanssenViveka HanssonNyhetsmorgonTV4Mats Qviberg

I slutet av februari meddelade TV4 att man inleder ett samarbete med Metros Viralgranskaren. Varje vecka fram till valet 2018 skulle Hugo Ewald hjälpa tv-tittarna att orientera sig bland falska nyheter. Men efter den Metro-ägaren Mats Qviberg och styrelseordföranden Christen Ager-Hanssens omtalade intervju med högerpopulistiska Nyheter Idag har TV4 avbrutit samarbetet.

LÄS MER: Kritikstorm mot Metros ägare efter intervju med Nyheter Idag

"De senaste dagarnas uppmärksammade uttalanden av Metros ägare kring medarbetare "man borde bli av med", väcker dock farhågor kring redaktionens möjligheter att framöver jobba helt självständigt.

Vi har från TV4 uppskattat Viralgranskarens medverkan, och har ingen kritik att rikta mot redaktionen. Tvärtom. Just nu väljer vi dock att pröva andra sätt att lyfta frågorna kring källkritik och avbryter samarbetet.

Det bör finnas en strikt rågång mellan ägare och publicister. Det är en sund grundprincip, och ett förhållande mellan pengar och oberoende som svenska medier värnat och vaktat över under mycket lång tid.", skriver programdirektören på TV4, Viveka Hansson i ett blogginlägg.

Viralgranskarens redaktör Hugo Ewald beklagar TV4:s beslut.
– Det är tragiskt och olyckligt att de känner sig nödgade att göra det, även om det är förståeligt efter vad Metros ägare har sagt. Men Viralgranskaren kommer inte att låta sig styras, där har de har helt enkelt fel. Vi kommer fortsatt att vara politiskt oberoende, säger han till Resumé.

LÄS MER: SvD:s reporter skrev kritiskt om Metro – fick hätska telefonsamtal från Mats Qviberg

När det gäller Mats Qvibergs uttalanden hänvisar Hugo Ewald till det fackklubben på Metro har sagt, nämligen att de är "oacceptabla".
– Det är självklart olämpligt att peka ut enskilda journalister som "stalinister". Särskilt när dessa inte jobbar kvar på Metro sedan länge.

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt huruvida ägarna Custos med Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen utövar sitt inflytande över redaktionen. Ewald hävdar att så itne har varit fallet.
– Den dagen någon försöker styra vad jag ska skriva från politiskt håll kan jag inte vara kvar. Det går inte som oberoende journalist. Men hittills har det jag har skrivit inte styrts på något sätt av ägaren. De har inte lagt sig i några enskilda publicistiska beslut.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.