Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4 lägger ned lokala nyhetssändningar

Publicerad: 9 april 2014, 07:13

TV4-huset i Stockholm.

Foto: Andreas Elgstrand.

Resumé skrev om planerna redan för ett år sedan. Då dementerades uppgifterna. Men nu offentliggör TV4 nedläggningen av lokala nyhetssändningar. 140 tjänster beräknas försvinna.


Ämnen i artikeln:

NyhetsbolagetTV4

TV4 har redan plockat bort TV4 Stockholm – och nu läggs 21 redaktioner och i 24 editioner ute i landet ned. 140 av de i dag cirka 165 tjänsterna lokalt på Nyhetsbolaget försvinner.

Det föreslår TV4:s ledning i ett preliminärt ”inriktningsbeslut” som nu ska förhandlas med facket. Totalt beräknad cirka 140 tjänster försvinna – ännu ett hårt slag mot journalistiken i Sverige.

Resumé skrev om TV4:s planer redan för ett år sedan, men då totaldementerade TV4 uppgifterna.

I stället ska nu riksredaktionen ”förstärkas” med omkring 25 fasta inrikesreportrar placerade på 9 orter från Malmö i söder till Luleå i norr, enligt ett pressmeddelande.

Fackliga förhandlingar är inledda i dag och efter påsk ska det formella beslutet fattas.

– Det är ett tungt besked för medarbetarna, för den lokala journalistiken och för TV4 och Nyhetsbolaget. Men mediebranschen befinner sig i en omfattande strukturomvandling, och när vi dessutom har osäkra regulatoriska förutsättningar måste vi prioritera. Vi lägger i dag närmare hälften av våra nyhetsresurser på lokal-tv, det är inte hållbart framöver, säger Casten Almqvist, vd TV4-Gruppen i pressmeddelandet och fortsätter:

– Målet är att kunna satsa mer resurser på nyhetsbevakningen på digitala plattformar och på våra stora nyhetssändningar 19 och 22. Trots neddragningarna kommer vi dessutom att ha en bredare representation runtom i landet än någon annan kommersiell nyhetsaktör på riksnivå.

De 25 ”inrikesreportrarna” kommer framförallt att producera nyheter till de stora kvällssändningarna, till Nyhetsmorgon och för TV4:s växande publik på TV4 Play, YouTube och andra plattformar. De lokala vädersändningarna fortsätter som tidigare, liksom de lokala trafiksändningarna i Stockholm, enligt pressmeddelandet.

De orter som enligt förslaget kommer att ha journalister kvar är Falun, Göteborg, Jönköping, Linköping, Luleå, Malmö, Skövde, Umeå och Östersund.

Redaktionerna i Gävle, Halmstad, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Norrköping, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro läggs ner. Planen är att genomföra nedläggningen i sommar.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

NyhetsbolagetTV4

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.