Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4 mörklägger larm om Tronds svarta affärer

Publicerad: 6 december 2007, 10:20

Trond Sefastsson har betalat svarta pengar till ”Kalla fakta”-medhjälparen Hans Björkman. Hans Björkman slog larm till TV4-chefen Göran Ellung om detta redan i början av september. Men till Resumé mörkar Göran Ellung att han har kunskap om Trond Sefastssons svarta utbetalning.


Trond Sefastsson. Foto: Aftonbladet Bild.

Resumé kan avslöja nya uppgifter om ”Kalla fakta”-reportern Trond Sefastssons märkliga arbetsmetoder.

Han uppges ha betalat ut svarta pengar till en av ”Kalla faktas” medhjälpare, som medverkade i ett reportage om Felix Andersson. Trond Sefastsson har dessutom parallellt fungerat som juridiskt ombud för Felix Andersson.Hösten 2005 sände TV4 ett ”Kalla fakta”-reportage av Trond Sefastsson. Programmet handlade om Felix Andersson som, mot sitt nekande, hade dömts för mordförsök till nio års fängelse.

I programmet framträder en maskerad man och tar på sig mordet. I programmet hittar Trond Sefastsson också det påstådda mordvapnet i en skogsbacke. För detta ändamål hyrde Trond Sefastsson in Hans Björkman och hans metalldetektor.

– Jag krävde 1 500 kronor, mot faktura till mitt företag, för jobbet. Men när jobbet var utfört gav Trond mig i stället 1 000 kronor direkt i handen. Jag blev oerhört överrumplad, säger Hans Björkman.

Inför uppdraget diskuterade Trond Sefastsson och Hans Björkman frågan om betalning via mejl.
”Kanske bäst att vi klarlägger vad ni tänker betala och hur. Vem är min uppdragsgivare, TV4 eller ett produktions­bolag?”, skrev Hans Björkman.

I sitt svar antydde Trond Sefastsson att han kan tänka sig att betala Hans Björkman svart. Trond Sefastsson skrev:

”Fakturerar du via firma eller …”
Hans Björkman svarade:
”Fakturera via min firma.”

Men så blev det alltså inte.

– Trond hade en otroligt hög svansföring inledningsvis och berättade att han var lärare i etik och hade fått Stora journalistpriset. Att han ville betala mig svart fanns inte i min värld, säger Hans Björklund.
I slutet av augusti exploderade så Sefastssonaffären. Trond Sefastsson beskylldes för att ha tagit emot svarta pengar för att göra ”Kalla fakta”-program. I medierna har TV4:s ledning lovat att gå till botten med Sefastssonaffären och vända på varje sten.

Resumé har bett Göran Ellung, programdirektör på TV4, om en kommentar. Via mejl från Cecilia Giertta, komunnikationsdirektör på TV4, låter Göran Ellung hälsa:

– Ja vi kände till att Trond hade betalat mannen med metalldetektor direkt på plats. Vi förutsätter förstås att Trond sköter sina affärer lagligt.

Men Resumé kan avslöja att Hans Björkman redan den 2 september slog larm till Göran Ellung om att han hade fått svart betalning av Trond Sefastsson.

”Jag reagerade direkt på att en så känd prisbelönt journalist som Trond Sefastsson hade svarta pengar att leka med”, skrev Hans Björkman i ett långt mejl till Göran Ellung.

Men Hans Björkman har inte hört ett ord från TV4-ledningen, trots att TV4-ledningen i medierna har lovat att gå till botten med ­Sefastssonhistorien.

– Jag tycker det är uselt av Göran Ellung att inte höra av sig. Men han mörkar och vill väl inte bli ihopkopplad med Sefastsson. Han hoppas väl att det här ska blåsa över så fort som möjligt, säger Hans Björklund.

Parallellt med att Trond Sefastsson gjorde ”Kalla fakta”-programmet om Felix Andersson fun­gerade han även som dennes juridiske ombud.

I juli 2005, alltså innan programmet hade sänts, skrev Trond Sefastsson till Stockholms tingsrätt. Han krävde att få ut Karolins­ka sjukhusets patientjournal över Felix Anderssons före detta affärskompanjon, som han är dömd för att ha försökt mörda. Ansökan avslogs av tingsrätten.

– Det här ingick i Tronds research  till programmet. Det finns inget som tyder på att han tagit betalt av Felix Andersson, säger Fredrik Lundberg, faktachef på TV4 och ansvarig utgivare för programmet.

Resumé har förgäves sökt Trond Sefastsson för en kommentar.

Bernt Hermele

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.