Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4 och Egmont delar på norska TV2

Publicerad: 18 november 2011, 13:27

Egmont och Bonnier delar på norska TV2. En affär väntas bli klar före jul. Men det är bara första pusselbiten i ett lurigt spel om den nordiska tv-marknaden, där Telenor och Bonnier kan komma att dela ägandet i Canal Digital som är till salu.


Ämnen i artikeln:

TV4EgmontTV 2

I dag ägs norska TV2 till lika delar av Egmont och A-pressen, som i sin tur ägs av delägs Telenor och norska fackföreningar. TV2 är Norges motsvarighet till TV4 och omsatte i fjol 3,2 miljarder kronor med en vinst på 395 miljoner.

A-pressen ville redan för ett år sedan sälja sin halva av TV2, men affären kompliceras av att ägaravtalet har hembudsplikt. Det innebär at Egmont har första tjing på A-pressens aktier.

Helst skulle Bonnier vilja köpa hela TV2, men enligt Resumés källor vill Egmont i stället öka sitt ägande till en majoritetspost. Däremot vill Egmont inte fullt ut nyttja sin hembudsrätt och bli helägare.

Förhandlingarna mellan Egmont och Bonnier om hur stora delar av företaget parterna ska äga är nu i ett slutskede. De förs av Bonnier Broadcastings vd Torsten Larsson och TV4:s avgående vd Jan Scherman.

Men TV2 är bara en pusselbit i spelet och tv-marknaden i Norden. Samtidigt är Telenorägda Canal Digital till salu. Konkurrenten Viasats ägare MTG och Bonnier är budgivare på kabel- och satellitkoncernen.

Men enligt Resumés källor pågår diskussioner mellan Bonnier och Telenor om ett gemensamt ägt tv-bolag. Bonnier är högt belånade och kan behöva använda delar av sitt ägande i TV4 och finska MTV3 som insatser affären för att köpa in sin i distributören Canal Digital.

Bonnier och Telenor har redan ett gemensamt tv-ägande. När Bonnier 2008 köpte premium-tv-bolaget Canal Plus såldes sedan 35 procent av bolaget vidare till Telenor.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

TV4EgmontTV 2

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.