Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4 och Telenor i avtalsbråk – kan släcka kanaler för 850 000 hushåll i natt

Publicerad: 20 mars 2018, 14:21

Kunder hos Telenorägda Canal Digital och Bredbandsbolaget kan bli av med alla TV4:s kanaler i natt. Det rör sig om 850 000 svenska hushåll.


Ämnen i artikeln:

Canal DigitalMagnus TörnblomTelenorTV4

Det hela beror på att en ny överenskommelse måste träffas mellan TV4 och Telenor. Om det inte sker kommer TV4:s kanaler via satellit, ip-tv och kabel-tv att släckas.

– Vi hoppas in i det sista på att nå en överenskommelse, även om tiden börjar rinna ut. Med tanke på den korta tid som återstår vill vi informera de Canal Digital- och Bredbandsbolag-kunder som riskerar att drabbas om hur de även efter en eventuell släckning kan fortsätta att se sina favoritprogram och våra tv-kanaler – utan kostnad och med så lite besvär som möjligt, säger TV4:s operativa chef Mathias Berg, i ett pressmeddelande.

Det uteblivna avtalet har sin bakgrund i de förändrade positionerna på tv-marknaden, där allt fler väljer att konsumera tv-kanalernas innehåll i deras playtjänster. Enligt TV4 hotar utvecklingen tv-operatörernas traditionella affärsmodell med stora kanalpaket och bindningstid. Enligt TV4 vill Telenor sänka TV4:s ersättning, vilket TV4 motsätter sig.

– Den här typen av konflikter mellan tv-operatörer och tv-kanaler har inga vinnare, allra minst tittarna som betalar för tv-abonnemangen. Jag lider med Telenors tv-kunder, som nu på nytt riskerar att drabbas av en sådan här konflikt. TV4 har under sin 27-åriga historia aldrig tidigare hamnat i ett sådant här läge. I alla de förhandlingar vi hade under hösten kom vi överens med övriga operatörer, så jag hoppas så klart att vi ska nå en lösning nu också, säger Mathias Berg.

Telenor håller inte med.

– TV4 vill öka priset och begränsa rättigheterna. Det kan vi inte gå med på. TV4 tror att de har en särställning och kan utnyttja sin marknadsmakt. Vi måste sätta ner foten och visa att det inte går, säger Aron Samuelsson, kommunikationschef på Telenor till Resumé, och fortsätter:

– Vi är förvånade över att de inte vill förhandla med oss, trots att det finns tid kvar och att de hellre går ut och hotar om att släcka ner kanalerna. Det är en aggressiv förhandlingsteknik som hittills enbart använts av amerikanska bolag. Men vi har inte gett upp för det. Vi kommer fortsätta jaga Bonnier och uppmana dem att komma tillbaka till förhandlingarna så vi kan hitta en lösning.

Det är Bonnier som har lämnat förhandlingarna?
– Absolut, det är de som har lämnat. En sak är tydlig: Vi har ett ansvar gentemot våra kunder. Vi kan inte låta dem köra över dem. Vi får helt enkelt jaga Bonnier, om det så ska krävas att vi jagar dem hela natten för att de ska ta sitt ansvar och komma tillbaka och förhandla.

TV4:s presschef Magnus Törnblom delar inte Telenors uppfattning.

– Vi har varit tydliga i samtalen med Telenor om att vi inte hittar en överenskommelse så måste vi informera tittare och annonsörer att de mister sina kanaler. Avtalet gick ut i förra veckan, men vi förlängde det på önskan från Telenor för att hinna nå i mål. Tyvärr har det inte riktigt rört sig så mycket sedan dess. Vi har fortfarande dörren öppen, men måste informera om vad som är på väg att ske, säger han.

Är det ni som har lämnat förhandlingsrummet?
– Nej, det var Telenor som lämnade förhandlingarna för att sedan återuppta dem igen. Vi vill väldigt gärna nå en överenskommelse. Vår dörr står öppen och våra telefoner är påslagna.

Enligt Magnus Törnblom går 75 procent av vad tv-kunderna betalar till operatörerna och tv-kanalerna delar på 25 procent. Den ersättningen vill TV4 höja.

Hur mycket vill ni ha?
– Vi vill inte gå in på detaljer i förhandlingarna, det lämnar jag åt vårt förhandlingsteam.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.