Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4 överklagar krav på att lämna ut material

Publicerad: 14 mars 2014, 15:34

Foto: Resumé.

Tingsrätten i Göteborg kräver att SVT och TV4 ska lämna ut inspelade intervjuer för att lösa två mord. Nu överklagar TV4 beslutet.


I går skrev Resumé om att åklagaren Carl-Henrik Andersson behöver materialet från tv-kanalerna för att lösa två fall av mord och mordförsök i Göteborg och Nässjö.

Nu meddelar TV4 på sin blogg att de tänker överklaga tingsrättens beslut.

"Vi har självfallet stor respekt för att rättssamhällets företrädare måste få möjlighet att bekämpa och lösa brott. Samtidigt är det grundläggande, även för rättssäkerheten hos enskilda människor, att medierna kraftfullt värnar om den grundlagsskyddade meddelarfriheten. Den som vänder sig till TV4 med tips och information eller medverkar i ett program, ska alltid vara trygg i förvissningen om att vi respekterar deras rätt att göra det, utan risk för att vi röjer eller missbrukar förtroendet", skriver Viveka Hansson, TV4s programdirektör för nyheter och samhälle, på kanalens blogg.

Vidare skriver hon att om förtroendet mellan media och allmänhet urholkas, tunnas också rättssäkerheten ut. Viveka Hansson avslutar sitt blogginlägg med:

"Jag är som ansvarig utgivare inte beredd att göra avsteg från vår grundprincip på TV4 i det här fallet, det vill säga att vara extremt restriktiva med att lämna ut material som ska användas i en rättstvist."

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.