Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4-profilen ryter till mot Zlatan och Hamrén

Publicerad: 15 oktober 2012, 11:06

Olof Lundh

Foto: Pressbild: TV4

Svenska Fotbollslandslagets mediehantering får skarp kritik från Fotbollkanalen.se:s chefredaktör Olof Lundh. Journalisterna får mindre och mindre tillgång till spelarna vilket på sikt kommer skada intresset för fotbollen, berättar Olof Lundh för Resumé.


Ämnen i artikeln:

Erik HamrénZlatan IbrahimovićTV4Olof LundhFotbollskanalen

I morgon spelar Sverige en nyckelmatch i VM-kvalet mot Tyskland på Olympiastadion i Berlin. I en krönika riktar Olof Lundh, chefredaktör på TV4:s Fotbollskanalen.se, hård kritik mot fotbollslandslagets sätt att hantera media.

Det är främst den begränsade tillgängligheten till landslagets spelare inför matchen mot Tyskland som han går till angrepp mot.

"Vi får inte snacka med Anders Svensson om hans syn på speltid. Kanske är det för känsligt? Inte heller höra hur Mikael Lustig ska stoppa Marco Reus? Eller hur Jonas Olsson ska hantera ett av Europas mest potenta offensiva lag? Eller om hur Martin Olsson mår, och hur han ska ta sig an Thomas Müller? Och vad tror utbytte Kim Källström om sina möjligheter? Sveriges lagkapten Zlatan Ibrahimovic kan vi bara glömma. Det finns många frågor men svaren blir få. I grunden tror jag fotbollen förlorar på det och den dagen då fixstjärnan Zlatan Ibrahimovic lägger av i landslaget så kommer förbundet ha det betydligt tuffare.", skriver Olof Lundh och fortsätter:

"Jo, jag vet att förbundskapten Hamrén ogillar pressen numera och att lagkapten Zlatan Ibrahimovic oemotsagt får sprida att 95 procent av det som skrivs är lögn (undrar bara hur han klassificerar de maratonintervjuer han gjorde inför sitt boksläpp?) och att det naturligtvis påverkar hur truppens ledning hanterar medierna och att man bara stryper mer och mer"

– Det påminner om den tiden då Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck slöt landslaget. Då fick de till slut anlita pr-konsulten Mats Olsson för att förbättra sin mediehanteringen igen. Zlatan Ibrahimovic har en fantastiskt period, men man kan inte räkna med att intresset kommer av sig själv. Jag är oerhört förvånad över hur landslaget börjar sluta sig. Jag tror Erik Hamrén blev rädd efter EM, säger Olof Lundh till Resumé.

Enligt Olof Lundh började landslaget sluta leden i samband med sommarens EM-slutspel. Där kritiserades förbundskapten Erik Hamrén samtidigt som Expressen gjorde en uppmärksammad artikel över "mobbingen" mot Johan Wiland när tredjemålvakten straffades med rövbombning efter att han hade förlorat i gris.

Tror du att mediestrategin kommer från högre ort?
– Jag har svårt att se något annat. Under EM hade vi inget som helst problem att prata med spelarna. De vill prata med oss. Nu har det skett ett trendbrott och jag tror att det är Erik Hamrén och lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic som ligger bakom det.

Vad har medierna för ansvar i att situationen har uppstått?
– Det är klart att det skett övertramp, men jag kan bara tala för Fotbollskanalen och TV4:s räkning och jag tycker inte att vi har gått över gränsen. Jag tycker att sportjournalistiken och bevakningen av fotbollen gått fram enormt den senaste tiden. Det är klart att vi har ett ansvar i hur vi agerar. Zlatan har rätt i att det finns en mediedynamik där vi bygger upp en spelare för att senare riva ner honom. Men det är inget vi bestämmer oss för, det sker naturligt.

Vad kan det här få för konsekvenser för er bevakning av landslaget?
– Det blev hårdare tag efter EM. Om landslaget fortsätter att sluta sig kommer det att leda till sämre journalistik. Får man inte tillgång till spelarna kommer det att bli en bevakning som bygger på spekulationer. För fotbollen kan det innebära att intresset minskar. Tidningarna kommer att sluta skicka ner reportrar till landskamperna om landslaget bara skickar fram två spelare till podiet. Zlatan skapar intresse i sig, men han är 31 år och kommer inte att spela för all framtid.

Har du framfört din kritik till landslagsledningen?
– Jag har pratat med presschefen Hasse Hultman och med Erik Hamréns chef Lasse Richt. Men de lyssnar på Erik Hamrén och Zlatan som varit tongivande i det här. Det är viktigt att vi får en bättre dialog

I förra veckan gick Sveriges förbundskapten i hockey, Pär Mårts till angrepp mot svenska medier. Han menar att fotbollen får överdriven uppmärksamhet i förhållande till ishockeyn, med tanke på att "fotbollslandslaget bara vunnit ett brons för länge sedan".

Olof Lundh anser att Pär Mårts till skillnad från Erik Hamrén värdesätter mediautrymme.
– Pär Mårts förstår vad det handlar om. Mediautrymme ger resurser och pengar. Jag tror att fotbollslandslaget har blivit lite bortskämda och tar pressens uppmärksamhet för given.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.