Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4 pudlar efter tittarstorm

Publicerad: 24 september 2015, 06:24

Malou von Sivers och Katrin Zytomierska

Foto: TV4/Resumé

TV4 tvingas klippa om inslag i Malou von Sivers program, så många svenskar vill lämna Facebook och SD-politiker vill åsiktsregistrera journalister. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Malou von SiversFacebookSverigedemokraternaTV4Katrin Zytomierska

TV4 pudlar efter tittarstorm
Konstnären och radioprofilen Stina Wollter rasade mot TV4 och Malou von Sivers efter tisdagens program där ett klipp på henne visades. Klippet där Stina Wollter dansar i underkläderna visades och i studion fanns bland andra bloggaren Katrin Zytomierska. Hon berättade att hon skrattar åt klippen och att hon anser att överviktiga är lata och fula. Stina Wolter berättade på sin Instagram att hon kände sig lurad och utnyttjad av TV4. https://instagram.com/p/78sbIWqrw6/ Nu backar kanalen och raderar klippet efter påtryckningarna. "Olyckligtvis visade vi endast bilder på Stina Wolter under samtalet, vilket blev djupt olyckligt. Det var ett misstag.", skriver Malou von Sivers på programmets hemsida.

Så många svenskar vill lämna Facebook...
69 procent av svenskarna som har ett Facebook skulle kunna tänka sig att avsluta sitt konto, visar en studie utförd av Yougov på uppdrag av Metro. Sex procent uppger att de planerar att göra det inom en snar framtid. Undersökningen visar även att 77 procent av svenskarna som har ett konto använder Facebook varje eller nästan varje dag. 18 procent spenderar mer än två timmar om dagen till Facebook.  

... som börjar med virtual reality
Under onsdagen lanserade Facebook funktionen 360-graders videor som varumärken och mediehus kan använda för sina sidor. Desktopanvändare behöver bara dra musen över ett videoklipp för att ändra vinkel, eller swajpa på mobilen. Disney och Lucasfilm har redan använt sig av funktionen för att marknadsföra den nya Star Wars-filmen och Saturday Night Live lade upp en video med Jimmy Fallon och Justin Timberlake, rapporterar AdWeek. Facebook trappar därmed upp konkurrensen med Youtube, som lanserade sin version av konceptet i mars.

SD-politiker vill åsiktsregistrera journalister
Alla journalister på SVT och Sveriges Radio ska tvingas uppge vilka partier de sympatiserar med. Det vill Mikael Strandman, Sverigedemokraternas ordförande i Norrtälje. verigedemokraternas ordförande i Norrtälje. Han tycker att journalister bör kvoteras in så att deras åsikter återspeglar resultatet i riksdagsvalet.
– Det skulle vara bättre om journalister utsågs ungefär som med nämndemannasystemet, säger Mikael Strandman till Norrteje tidning.  

Förslaget sågas av Kent Asp, professor i journalistik vid Göteborgs universitet. – För det första fungerar det inte rent juridiskt. Det är ett förslag som inte ens kan tas upp. Mycket märkligt. Det är helt orealistiskt att ha det så i Sverige och mot vår grundlag och allt vad en öppen demokrati heter. Det visar hur okunnig förslagsställaren är om demokrati, säger Kent Asp till NT.

Egypten ger journalister nåd
Egypten benådar 100 fångar bland annat den kanadensiske journalisten Mohamed Fahmy, som nyligen dömdes till tre års fängelse. Tillsammans med två andra journalister från tv-kanalen Al-Jazeera anklagades han för att ha hjälpt en terrororganisation. Det här skriver Sveriges Radio. Enligt nyhetsbyrån AP benådas även Baher Mohammed, även han journalist på Al-Jazeera.

Jimmie Åkesson: En lögn att Linus Bylund blivit bjuden på öl av Markus Uvell
I morse debatterade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson mot Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt i SVT:s "Gomorron Sverige". Bland annat avhandlades Sverigedemokraternas svängning i frågan om vinster i välfärden. När debattmotståndaren lyfte fram att partiets Linus Bylund druckit öl med Kreabs Sverigechef Markus Uvell såg Jimmie Åkesson rött:

Jonas Sjöstedt: Ni har ju berättat för Dagens industri att ni blivit uppvaktade från de som tycker att man ska kunna tjäna pengar på flyktingboenden och ni har svängt i frågan om vinster i välfärden.
Jimmie Åkesson: Du står här och ljuger då får du berätta vem som har bjudit oss på öl i så fall.
Jonas Sjöstedt: Markus Uvell bland annat.
Jimmie Åkesson: Det har du ingen aning om eftersom du står här och ljuger.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.