tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4-reportern ifrågasätter prisade SCA-granskningen i ny bok

Publicerad: 22 augusti 2016, 16:04

Jens B Nordström och Fredric Karén har hamnat i luven på varandra.

Foto: Press/Andreas Elgstrand

Torbjörn Isacsson och Andreas Cervenka belönades med Stora Journalistpriset och Guldspaden för sin granskning av SCA och Industrivärden. Men nu ifrågasätts flera uppgifter i Jens B Nordströms nya bok "Tornstriden". SvD:s chefredaktör Fredric Karén slår tillbaka.

Ämnen i artikeln:

Fredric KarénIndustrivärdenJens B NordströmAndreas CervenkaSverker Martin-LöfSCASvenska DagbladetTorbjörn Isacson

FT

Fredrik Thambert


Svenska Dagbladet har hyllats unisont i mediekåren för den omfattande granskningen av excesserna i SCA och Industrivärden. Som en konsekvens av uppgifterna har topparna Martin Sverker-Löf, Anders Nyrén och Jan Johansson tvingats bort från sina uppdrag, och tidningen har vunnit flera journalistpriser. Senare valde Martin-Löf att PO-anmäla SvD:s granskning, men tidningen friades av så väl PO som PON.

Nu kommer dock ny kritik mot SvD. Denna gång från TV4-journalisten Jens B Nordström som är aktuell med boken "Tornstriden: Maktkapen i Industrivärden". Han anser att det finns "grava problem" med vissa uppgifter som förmedlats av tidningen.
– Mycket är baserat på information från anonyma källor om representationsjakterna och affärsflyget. Alltifrån kändiskockar som flögs in från Europa, helikoptrar som flög ut sprit till jaktlagen och att en plånbok som flögs upp i ett tomt flygplan. Men jag har inte lyckats hitta någon som kan bekräfta de här uppgifterna, säger Jens B Nordström.

I arbetet med boken har han intervjuat ett stort antal personer med god insyn i SCA:s flyg – och representationsverksamhet. De ställer upp med sina namn i boken, och ingen har känt igen sig i mediebilden som målades upp, eller har kunnat bekräfta de flagranta excesserna som målats upp i granskningen.
– Jag har intervjuat piloter, de som har jobbat med flyget och med jakterna. De underkänner det här, att det är påhitt, på punkt efter punkt, säger Jens B Nordström.
– Jag hade väntat mig att hitta samma saker som Svenska Dagbladet gjorde när jag började skriva boken, men hittade inget.

Enligt Jens B Nordström är SCA:s och Industrivärdens representationsjakt och användande av affärsflyg i själva verket i paritet med andra börsnoterade bolags. Att de hängdes ut som överdrivna handlar enligt honom om att SvD gått i källors ledband.
– Min känsla är att de har fallit offer för fenomenet att inte kolla en spännande story.

Han sätter också in skandalerna i ett större perspektiv: nämligen maktkampen mellan de tidigare ledarna i Industrivärden och de nya frontfigurerna Fredrik Lundberg och Pär Boman.
– De upptäckte att mediedrevet gick att utnyttja, och svenska ekonomijournalister blev till nyttiga idioter.

Samtidigt tvingades de facto flera gå som en konsekvens av granskningen.
– Man blandar ihop orsak och verkan. De fick gå på grund av granskningen, men ingen har tittat på om det stämmer eller inte. Man rewritar varandra och friskriver sig. Det är påfallande när man intervjuat piloterna och personalen. Alla trodde att någon journalist skulle ringa men ingen har gjort det.

Granskningen har hyllats rejält i journalistkretsar. Vad säger det tycker du?
– Det säger beklämmande mycket. Det här var en story som alla ville skulle vara sann. Dels är det skickliga journalister, del är Sverker Martin-Löf en utmärkt skurk.

Beslutet att skriva en bok om skandalerna i SCA kom till efter att TV4-reportern blivit utskälld av Martin-Löf efter ett inslag. Bland källorna till "Tornstriden" finns just de personer som tvingades bort efter svenskans bevakning. Jens B Nordström ser problematiken och har gjort sitt bästa för att hålla distansen.
– Det har varit en utmaning. De har gjort vad de kunnat genom att exempelvis be om att få se manus på förhand och ge synpunkter. Då har jag fått säga att det inte går. De får se sina citat och inget mer. Jag har gjort allt jag kunnat för bekräfta deras utsagor från andra källor. Men i vissa fall finns det bara två personer i rummet. Om den andra parten inte vill ge sin version får man gå på de uppgifter man har, men vara tydlig med att det att de kommer från en källa.

Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén och de båda reportrarna Andreas Cervenka och Torbjörn Isacsson bemöter kritiken i boken via mejl. Till Resumé ger den ansvarige utgivaren inte mycket för anklagelserna.
– Det som rör SvD är en karbonkopia på Sverker Martin-Löfs PO-anmälan som gjordes mot oss. Där hade vi en skriftväxling i över ett år och sedan blev vi friade ner till minsta kommatecken, säger Fredric Karén.

Han hävdar att Jens B Nordström försökt hitta källor genom att intervjua piloter på affärsflyget, men att de i själva verket ska betraktas som personer i beroendeställning till den tidigare ledningen.
– Det finns få incitament att säga "det var jag som körde planet" med plånboken eller lyxkockarna. Det är deras levebröd att skjutsa runt direktörerna. Och trovärdigheten i sådana vittnesmål kan starkt ifrågasättas.

Enligt Fredric Karén handlar det dessutom om bisatser i en större helhet.
– Den sammantagna bilden är belagd genom PO-anmälan, i såväl PWC:s som Johan Muncks granskningar (beställda av SCA) samt i utredningen om mutbrott där det kom nyheter senast i dag. Det har skett ett överutnyttjande av affärsflyget och representationen. Direktörer har attesterat varandras räkningar och så vidare.

Hur ser du på risken att gå i källors ledband?
– Historiskt sett finns det säkert fall där journalister låtit sig duperas av källor som vill driva en agenda. Men i detta fall är det uppgifter som vi haft under väldigt lång tid. Och efter de första publiceringarna ökade tillströmningen av källor från alla nivåer. Det är inte ett antal gubbar som suttit på toppen och ryckt i marionettrådar som gynnar deras syften. Det är helt felaktiga uppgifter.

Hur ser du på de delar i boken som ifrågasätter er granskning?
– Jag kan inte tolka den på annat sätt än att det är ett verk av ett antal direktörer som fått lämna sina jobb, och på olika sätt försöker få upprättelse. Det är exakt samma formuleringar och saker som stod i PO-anmälan. Man kan säga att det är en PO-anmälan i bokform, och jag vet inte vilket värde det har. Det är få granskningar på senare år som nagelfarits så mycket som SCA-granskningen. Samtliga har givit oss rätt och så sent som idag kom uppgifter om att SCA-chefer delgivits misstanke av åklagaren för riksenheten mot korruption.

Samtidigt är det uppenbart att de uppgifter som SvD publicerat kom till användning i den kamp som senare kom att förändra hela dynamiken i ett av näringslivets maktcentrum.
– Vi tillämpar konsekvensneutralitet. Om vi bedömer att uppgifterna är allmänintressanta, att dessa personer gjort saker för aktieägarnas pengar som inte är tillbörliga och bryter mot interna regler måste vi ta ansvaret och publicera. Om det sedan leder till att vissa kan dra fördelar i ett maktspel är inget som vi kan lastas för.

LÄS MER: Stor intervju om SCA-avslöjandena: "De har tagit in människor för att hota folk till tystnad"

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev