Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4:s chefsförhandlare ”Det ser kärvt ut”

Publicerad: 25 maj 2012, 14:49

Magnus Jansson.

Foto: Andreas Elgstrand.

Facket har krismöte med TV4- och Nyhetsbolagets ledning på tisdag nästa vecka. TV4:s ansvarige förhandlare Magnus Janson tror att parterna kan få svårt att finna varandra: – Facket anser att vi inte agerar moraliskt, medan vi från arbetsledningens sida har kommit överens med SJF centralt om att införa det så kallade Etermedieavtalet för samtliga medarbetare från och med den 1 april, säger han.


Ämnen i artikeln:

Ann JohanssonMagnus JansonTV4

Han beklagar ändå att facket är så upprört över de försämrade  villkoren, men menar att det är fullt naturligt eftersom det inte  tillhör vanligheterna att man får applåder då man inför sparpaket.

Enligt honom handlar den stora frågan om att facket vill ha kvar det  gamla kollektivavtalet som bland annat ger rätt till en extra  semestervecka om man är över 40 år, medan ledningen alltså vill införa  det så kallade Etermedieavtalet:
– Man måste komma ihåg att de ute i  landet alltid har omfattats av Etermedieavtalet, men det är inte så  konstigt att en arbetsgivare väljer att ta chansen att spara pengar,  säger Magnus Janson.

Jo, men det råder inte direkt arbetsbrist hos er?
–   Jo, men det är ju sanktionerat av TV4 för flera månader sedan att  Nyhetsbolaget ska bli ett självproducerande affärsbolag och att man har  åtagit sig att spara 50 miljoner kronor på två år, säger Magnus Janson.

Han påpekar också att fackklubbarna inom TV4-Gruppen den 9 februari  undertecknat ett avtal som innebär att Etermedieavtalet ska börja gälla  från och med den 1 april:
– Det är faktiskt också påskrivet av SJF:s  vice ordförande och det är ändå en bra utgångspunkt då man ska  förhandla. Jag har ändå den största förståelsen för att man blir  förbannad när man får sämre villkor, säger Magnus Janson.

Ann Johansson, ordförande för journalistklubben vid TV4 och  Nyhetsbolaget ställer sig frågande till om något liknande tidigare har  inträffat tidigare på svensk arbetsmarknad?
– Jo, men det  här handlar om att vi vill komma överens om att bygga om avtalet med nya  villkor kring ob, arbetstidsförkortningar och liknande. Vi utgår  utifrån vad vi är överens om, medan facket vill fokusera på vad som  tidigare gällde. Vi står väldigt långt ifrån varandra, men gör ett sista  försök att nå fram, säger Magnus Janson.

Varför omfattas även sportdelen av det nya avtalet. Sporten tillhör inte Nyhetsbolaget?
– Det stämmer, men det nya avtalet gäller både TV4 och Nyhetsbolaget, säger Magnus Janson.

Vad tror du om mötet på tisdag?
– Jag hoppas att stämningen lugnar ned sig och att det uppstår möjligheter att fortsätta förhandla, säger Magnus Janson.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.