Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4:s framtid, systrarna Widells vitaminer och DDB:s drömvärvning

Publicerad: 28 april 2017, 14:28

Systrarna Widell är alldeles för begåvande för att hålla på att kränga dyra kosttillskott med oklar effekt. Det skriver chefredaktör Johan Såthe i veckans krönika.


Ämnen i artikeln:

Johan SåtheResumé

Det här är veckan när TV4 och CMore börjar förhandla om att bli 90 personer färre. I någon mening är det en tydlig konsekvens av att människor tar del av rörlig bild på ett nytt sätt. TV4 tjänar fortfarande stora pengar på att sälja tv-reklam till stora annonsörer vars affär kräver stark räckvidd snabbt. Det kräver att Fyran lyckas med att göra stora program som lyckas nå en miljonpublik live, det är Let´s Dance , Så mycket bättre och liknande program.

Styrkan ligger i att många människor ser samma sak samtidigt, via linjär tv. Den stora frågan är hur länge människor fortsätter göra det. Tittar vi i backspegeln har våra medievanor förändrats rätt radikalt de senaste åren, varför skulle de inte fortsätta förändras?

Kvällstidningarnas analys att göra mer och mer video bygger på att vi ser mer och mer på rörlig bild. Varje dag besöker miljoner människor kvällstidningarnas sajter, kan vanan att se på tv flyttas från den gamla tv-apparaten (vars tablå man inte längre bryr sig om) till nätet? Där man ändå är hela tiden?
Konstigare saker har hänt, om man säger så.

Sedan har "tv-tv" fortfarande många styrkor. Man är starkare på längre innehåll och kvalité i en traditionell mening. Ur ett annonsörsperspektiv finns än så länge ingen reklambärare som lika snabbt kan ge en lika stark räckvidd.
Räkna med att slaget om de riktigt stora reklampengarna fortsätter.

***
Nordkoreas aggressivitet mot USA är verkligen allt annat än subtil. Deras propagandafilm är faktiskt lite rolig, om man bortser från allvaret i det hela.
Läs mer här.

Jag ser fram mot Dagens Nyheters VR-reportage från Nordkorea. Under DN:s Utrikesdag (som ägde rum i tisdags kväll) berättade fotograf Roger Turesson och Asienkorrespondenten Torbjörn Peterson intressant om sitt besök i Nordkorea.
Det är lätt att bli fascinerad av Nordkorea och det lilla som läcker ut om livet i den slutna diktaturen. Enligt IDG finns det bara 28 hemsidor i landet.
Läs mer här.

***
DN:s årliga Utrikesdag ägde rum på en stor scen på Berns i centrala Stockholm. Idén att låta korrespondenterna från världen möta läsarna i verkligheten fungerar bra. Efteråt kan man mingla med korrarna, vilket jag och många andra gjorde. Man kan möjligen hävda att publiken tillsammans bildade en stor fysisk filterbubbla, det var rätt tydligt att ALLA tyckte att Donald Trump är riktigt, riktigt korkad.

***
Det finns många konferenser och festivaler som rör sig i gränslandet mellan, media, kultur, musik och tech. Jag har anmält mig till Gather Festival som äger rum mellan 13 -16 september.
Läs mer om festivalen här.

***
Grattis till nytt jobb, Johan Seidefors!

***
Både SVT och DN har granskat det tragiska fallet från 1998 där en fyraårig pojke mördades och två bröder dömdes för mordet. Dan Josefsson kallar DN:s granskning "ett hafsverk".
Läs mer här.

***
Bokmässan har fattat beslutet att låta tidningen Fria Tider även i år delta i mässan, trots högerextrema kopplingar.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är en av de personer som har trakasserats mest av aktionsgruppen Megafonerna. Tidningen Expo har avslöjat att det finns kopplingar mellan Megafonerna och Nya Tider. De två ledande bokförslagen Natur & Kultur och Bonnier har bland annat därför kritiserat Bokmässan för att man inte portat Nya Tider.
Många författare har också valt eller hotat med att bojkotta Bokmässan.
Läs mer här.

Thomas Mattsson tycker dock att personer med kopplingar till de som trakasserat honom ska få vara med på mässan. Principen om en generös yttrandefrihet går före de känslomässiga argumenten.
Läs Thomas Mattssons resonemang här.
Han har givetvis rätt, den dag medierna inte står på yttrandefrihetens sida har något i Sverige gått sönder.

***
Är du frilansjournalist och har frågor om upphovsrätt? Läs Resumés spalt "Fråga advokaten". Kanske har advokat Monique Wadsted svarat på just din fråga.

Skicka gärna in fler frågor till Resumés advokat!

***
DDB kan bli riktigt vassa när hemvändaren Andreas Dahlqvist gör comeback. Det ska bli intressant att se hur han påverkar byrån.

***
Lyssna på Resumés mediebloggare Unn Edberg i det senaste avsnittet i Tidskriftspodden.

***
Väldigt många människor tycker att det här klippet är roligt. Det gör mig deprimerad.

***
En av veckans mediesnackisar handlar om systrarna Widell och deras vitaminpiller.
Så här kommenterade copywritern Ulrika Good reklamen i Resumé.

Resumé konstaterade sedan att Hannah Widell tog en paus efter kritiken.

Enligt sitt Instagramkonto är nu Hannah Widell nu "starkare än någonsin".
Strax därefter kom en anmälan till konsumentverket.

Jag tycker att systrarna Widell är alldeles för begåvande för att hålla på att kränga dyra kosttillskott med oklar effekt.

***
Resumé rättar: En slarvig formulering i en bildtext i Resumés senaste magasin skulle kunna uppfattas som att Stampens Medias vd Johanna Öberg fick sparken. Så var det inte, hon valde att sluta själv.

***
Helgens läsning på Resumé: På lördag möter du krönikören och redaktören Andrev Walden i #helgintervjun. Där berättar han bland annat berättar om sitt stora intresse för rymden. Dagen efter är det dags för #karriärsöndag, där vi träffat frilansjournalisten Jan Gradvall. Missa inte!

***
Trevlig helg!

Johan Såthe

Ämnen i artikeln:

Johan SåtheResumé

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.