Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4 startar kanal för nyheter dygnet runt

Publicerad: 18 maj 2011, 14:49

Resumé är i dag först med att berätta att TV4 startar en 24-timmars nyhetskanal till årsskiftet. Just nu slutförhandlas avtalen om distribution och innehåll.


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanGöran EllungTV4

truefalse

TV4:s vd Jan Scherman tycker sig ha starka argument: ”Det finns en efterfrågan både bland distributörer och publik”, säger han. Foto: Stefan Borgius.

TV4:s vd Jan Scherman är fåordig om satsningen på en 24-timmarskanal:
– Jag kan inte bekräfta att det blir så. Men det står överst på min önskelista, säger han.

Både Norge och Danmark har renodlade nyhetskanaler, men inte Sverige sedan SVT gjorde om SVT 24 till repriskanal.

Inom TV4 har tanken på en nyhetskanal funnits länge. Sedan tre år har TV4 Plays webb-tv-kanal Nyhetskanalen vuxit sakta.
– Tanken var att bana väg för en nyhetskanal, säger programdirektör Göran Ellung. Nätet är bättre för klipp och för att titta när du vill. Realtidsnyheter fungerar bäst på tv.

Enligt Resumés källor är TV4:s planer på 24-timmarsnyheter långt gångna. Kanalen ska finansieras med reklam och sponsring och behöver därför bredast möjliga distribution.

Avtal med Com Hem och de övriga kabelbolagen är centrala.

Det finns dessutom ledig kapacitet i marknätet om TV4 får tillstånd av Myndigheten för radio och tv.

Jan Scherman har ännu inget klartecken från sin styrelse.

Men han anser sig ha starka argument:
– Vårt trägna nyhetsarbete har varit framgångsrikt. Det finns en efterfrågan både hos publiken och distributörerna. Och det vore väl bra om även Sverige hade en 24-timmars nyhetsservice så att vi inte är hänvisade till CNN, Sky eller Al Jazeera när det händer något stort. Sedan får vi se hur det blir.

En viktig del i nyhetskanalen blir TV4:s lokala stationer. En annan öppning är det avtal med BBC som TV4 har tecknat. Och i programlagret finns en hel del program som har skaffats för bland annat TV4 Fakta.
Göran Ellung ser inga problem att fylla dygnssändningarna:
– Tvärtom, det hade varit en dröm att ha en 24-timmarskanal i vår med det som hänt i Japan och arabvärlden. Det vore kronan på vårt ­nyhetsarbete.

Både danska TV2 News och norska TV2 Nyhetskanalen går numera med vinst och har ökat tittandet kraftigt under de senaste åren. Göran Ellung tror att en svensk motsvarighet kan bli lönsam:
– Reklamtiden runt Nyheterna är den som säljs ut först. Och vi har just gjort en undersökning som visar att nyhetsmaterialet är det mest ­efterfrågade i Nyhetsmorgon.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.