Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4 tar avstånd från expert efter rasistiska kommentarer

Publicerad: 17 mars 2016, 09:03

Lennart Matikainen är relationsexpert i "Skilsmässohotellet" som sänds i Sjuan.

Foto: TV4.

Relationsexperten Lennart Matikainen i TV4-Gruppens program "Skilsmässohotellet" har fällt rasistiska och sexistiska kommenterar på Facebook. Efter hård kritik tar kanalen avstånd från hans uttalanden.


Ämnen i artikeln:

RasismTV4

Relationscoachen Lennart Matikainen i Sjuans nya serie "Skilsmässohotellet" beskriver ensamkommande flyktingar som "skäggbarn" och tycker att feminister ska utvisas till Sydpolen. Det skriver han i en grupp på Facebook, berättar DN i dag.
– Jag har jobbat med integration sedan 1980-talet och är fullständigt öppen med den jag är, säger Lennart Matikainen när DN ringer upp.

Hans grova uttalanden har väckt mycket reaktioner, men också kritik mot TV4 vars exektuiva producent Lotta Andersson säger till DN:
– Jag vet inte vad det där är sprunget ur och de här citaten stämmer absolut inte med den bild jag får av Lennart när vi träffas. Det jag har sett av Lennart känns toppen och jag kan inte göra en helomvändning. Vi tycker att han gör ett jättebra jobb i vårt program.

Sajten TV-Dags skriver i en kritisk kommentar att "det duger inte, TV4. Ni pratar om »nolltolerans mot rasism« – ändå agerar ni gång efter annan emot er egen deklaration. Nu håller det inte längre att låta någon exekutiv producent bara upprepa ert mantra och skygga från ansvar".

På torsdagsmorgonen, efter att Lennart Matikainens uttalanden fått stor spridning, går TV4-Gruppens programchef Anna Rastner ut och tar kraftfullt avstånd:

"Vi har högt i tak på TV4 och det är viktigt för oss, däremot kan vi nu se att vissa av de grupper som Lennart stödjer på Facebook står så långt ifrån TV4:s värderingar och vår vision om nollrasism som man kan komma" skriver hon.

– Det han har skrivit är inte på något sätt förenligt med det TV4 står för. Vi tar avstånd från det han har uttryckt i olika Facebook-grupper. Det får helt stå för honom, säger Anna Rastner till Resumé.

TV4-Gruppen har i nuläget inte tagit något beslut kring Matikainens eller programmets framtid.
– Han är med i programmet som expert i relationsfrågor. När det nu har kommit fram nya uppgifter om honom måste vi diskutera och värdera det. Vi måste också diskutera med Lennart innan vi kan ta ett beslut kring hur vi går vidare, säger Anna Rastner.

Hon berättar att det nu pågår en diskussion mellan kanalen och huvudpersonen, men kan inte kommentera vad som sagt hittills. Lennart Matikainen har hittills inte tagit avstånd från sina uttalanden.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

RasismTV4

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.