Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4-tittarna kan bli blåsta på Sveriges ödesmatch

Publicerad: 10 oktober 2012, 11:08

TV4 har i nuläget rättigheterna till samtliga VM-kvalmatcher förutom tisdagens match mot Tyskland.

Foto: Colourbox

TV4:s sportchef Hans Pekkari utesluter inte att kanalen kan komma att sälja rättigheterna till Sveriges VM-kvalmatch mot Tyskland nästa år. En match som kan bli avgörande för om det blir något VM i Brasilien eller inte för fotbollslandslaget. – Man kan inte utesluta någonting när det gäller sporträttigheter, säger Hans Pekkari till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Hans PekkariTV4 SportTV4

I oktober stod det klart att TV4-gruppen sålt rättigheterna till VM-kvalmatchen mot Tyskland i Berlin på tisdag. Matchen kommer i stället att sändas i Kanal 5 eftersom SBS bud var så pass bra att det inte gick att tacka nej till.

– Det var en ren och rak affärsuppgörelse med SBS. Vi valde att genomföra affären eftersom vi fick ett så pass bra erbjudande. Det är inga konstigheter egentligen, säger TV4:s sportchef Hans Pekkari till Resumé.

Enligt Hans Pekkari handlar det inte om en prioritering där fotbollen får mindre plats i TV4 eftersom kanalen aldrig sänt så mycket fotboll under ett år som i år.

– Det hade självklart varit väldigt kul att sända Tyskland mot Sverige på tisdag. Det är en fantastisk match. Men vi ser över våra rättigheter hela tiden.

Enligt uppgift till Resumé valde TV4-gruppen att sälja rättigheterna till matchen mot Tyskland för att få ett bättre bokslutsår. Hans Pekkari dementerar uppgifterna.

– Nej, det handlar om en komplicerad kedja av affärer där TV4 kontinuerligt ser över sina rättigheter och hur vi ska optimera oss. När det gäller Tyskland-Sverige så fick vi ett bra bud, men man måste se affären i ett större perspektiv där bland annat dagens nyhet om att vi sänder fem kommande friidrottsmästerskap är en annan del. Att det skulle handla om att nå ett bättre bokslutsår stämmer inte.

Hur stort är ditt mandat i rättighetsfrågor?
– Jag har ett väldigt stort mandat att påverka våra rättighetsaffärer.

Under VM-kvalet i fotboll 2012-2013 innehar TV4 rättigheterna till samtliga matcher förutom tisdagens fajt mot Tyskland.

Den 15 oktober nästa år kommer Sverige att spela mot Tyskland på den nya nationalarenan Friends Arena. En match som med stor sannolikhet kommer att bli avgörande för om Sverige kommer att kvalificera sig för Fotbolls-VM i Brasilien 2014.

Kommer ni att sälja rättigheterna till Tysklands-matchen nästa år?

– Som jag tidigare sagt ser vi kontinuerligt över vårt utbud av sporträttigheter. Däremot tänker jag inte detaljerat kommentera enskilda matcher.

Kan du utesluta att Sverige-Tyskland den 15 oktober 2013 kommer att sändas i en annan kanal än TV4?
– Man kan inte utesluta någonting när det gäller sporträttigheter. Det är ett flertal mediebolag som köper och säljer rättigheter med hög frekvens.

Vid sidan av fotbollsrättigheterna tillkännagavs i dag att TV4 även släpper vinterns skid-VM i Val di Fiemme till SVT. I utbyte har kanalen säkrat rättigheterna till fem friidrottsmästerskap de kommande tre åren.

Lag-EM, inomhus-EM och friidrotts-VM 2013, friidrotts-EM 2014, samt inomhus-EM 2015. Först ut är inomhus-EM i Göteborg 1-3 mars 2013.

– Det är en rolig satsning och det känns väldigt kul att det har blivit klart. Friidrotten har långa traditioner inom TV4, säger Hans Pekkari.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Hans PekkariTV4 SportTV4

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.