Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4-vd:n starkt självkritisk – så krishanterar bolaget

Publicerad: 20 oktober 2017, 12:52

Casten Almqvist om den senaste veckan: "Ett underbetyg till vår organisation"

I ett öppet brev till medarbetarna medger Casten Almqvist att den senaste veckans avslöjanden kring Martin Timell är ett underbetyg för organisationen. Nu har TV4 tillsatt en oberoende utredning och flera andra åtgärder kommer att genomföras.


Ämnen i artikeln:

#MeTooMartin TimellCasten AlmqvistTV4

Casten Almqvist, vd på TV4-Gruppen sedan 2011, har redan uttalat sig självkritiskt kring ledningens brist på handlingskraft i ljuset av avslöjandena kring den profilerade programledaren Martin Timell som kommit i veckan.

– Vi gör just nu vårt bästa för att sortera bland dessa uppgifter och skapa oss en korrekt bild av händelserna, men vi kan redan nu konstatera att vi som beställare inte varit tillräckligt närvarande och till och med blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare, sade han till Aftonbladet tidigare i dag.

Även jämställdhetsminister Åsa Regnér har kritiserat TV4 för dåligt ledarskap i hanteringen av ankagelserna mot Martin Timells sexuella trakasserier, som kommit och gått i flera år.

I ett öppet brev till medarbetarna som under fredagen publicerades på TV4-Gruppens medieblogg utvecklar bolagets vd sitt resonemang kring händelserna.

"Så länge jag är vd på TV4 och Bonnier Broadcasting är det helt oacceptabelt att nedvärdera, trakassera eller på något sätt såra eller skada en medarbetare. Om detta sker ska vi som organisation alltid agera snabbt och kraftfullt. Jag har länge varit stolt över vad jag upplevt varit en starkt rotad kultur på TV4 som präglas av en ömsesidig respekt och där vi värnar om varandra.

De senaste dagarnas rapportering signalerar dock något helt annat. Sedan en vecka tillbaka har vi nåtts av uppgifter om missförhållanden på redaktionen för ett av våra stora programformat. Vi gör just nu vårt bästa för att sortera bland dessa uppgifter och skapa oss en korrekt bild av händelserna, men vi kan redan nu konstatera att vi som beställare inte varit tillräckligt närvarande och till och med blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare. Detta är ett underbetyg till oss som organisation, till ansvariga chefer och den kultur som jag själv är ytterst ansvarig för.", skriver han på bloggen och understryker att kanalens "egna misslyckandet" bidragit att #MeToo-debatten handlat mer om mediemännen och eventuella namnpubliceringar än den stora frågan kring kvinnors utsatthet.

Nu vidtar TV4 ett åtgärdsprogram i sex punkter.
• Bolaget tillsätter en extern och oberoende utredning som ska genomföras av advokatfirman Setterwalls.
• En undersökning om trakasserier, diskriminering eller andra avvikande beteenden skickas ut i nästa vecka.
• En ny policy för samarbeten med produktionsbolag med tydligare krav på sunda arbetsförhållanden.
• TV4 bjuder in övriga tv-hus (SVT, MTG, Discovery) samt de större produktionsbolagen för att diskutera fram hur branschen ska bli bättre på att agera i frågor om missförhållanden.
• Lyfta alla program med Martin Timell ur tablån och på TV4 Play och stoppa inspelningen av återstående program.
• Ett personalmöte på måndag där Casten Almqvist berättar mer om de åtgärderna.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.