fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4:s nedskärningar, Politisms förluster och tolvåringar i advisory board

Publicerad: 21 april 2017, 13:38

Resumé granskar dagligen medier. Jag kan garantera att vi inte särbehandlar Politism negativt eller att vi behöver hjälp av rasistsajterna för att göra vår research, skriver chefredaktör Johan Såthe.

Ämnen i artikeln:

ResuméJohan SåtheMediaMedier

JS

Johan Såthe


Onsdag kväll avslöjade Resumé att TV4 och CMore skulle göra kraftiga neddragningar. 400 miljoner kronor ska sparas och 90 personer tvingas lämna sina jobb.
Läs mer här.

Nyheten bekräftades senare, läs mer här.

Nyhetsbolagets vd Åsa Tillberg blir av med sitt jobb när Nyhetsbolaget åter ska integreras med TV4. Läs mer här.

Så här ser TV4:s vd Casten Almqvist på framtiden för Fyran och CMore:

Jag tycker att det är mycket tråkigt när kollegor på andra medier drabbas av så kraftiga personalminskningar. Givet det tuffa läget har Fyran och CMore varit föredömligt öppna och transparanta med vad de har gjort och varför.

Det är klart att man kan tycka att åtgärden känns överraskande och tuff med tanke på att TV4 fortfarande tjänar mycket pengar, försäljningen för det första kvartalet är den högsta någonsin. TV-reklam är fortfarande oerhört effektiv för vissa typer av kunder. Strategiskt har TV4 också gjort mycket rätt under många år. Satsningen på nischkanaler var ifrågasatt när den kom, men har gjort att TV4 har kunnat nå en mycket större publik och väsentligt ökat sina möjligheter att sälja mer tv-reklam. Idag är Sjuan större än TV3, till exempel. TV4 har på senare år verkat i en mogen bransch och varit en kassako för Bonnier.

Problemet i modern tid har varit att få ordning på betal-tv-delen och CMore. I en tid när globala jättar som Netflix och HBO erbjuder högkvalitativa filmer och serier till ett billigt pris utmanas CMores affärsmodell i grunden. När man dessutom inte har råd att fullfölja sin strategi med Allsvensk fotboll (Discovery tar över 2020) väljer ägaren Bonnier att dra i bromsen.

Mediebranschens affärsmodeller är utmanade av ny teknik och nya vanor hos människor. När annonsörerna svek tidningarna ändrades affärsmodellen brutalt, vilket ledde till kraftiga personalminskningar på många håll. Med facit i hand väntade många tidningar för länge innan de drog i handbromsen för kostnaderna. Det är i det perspektivet man får se att TV4 skär i kostnaderna. Man vill i god tid skapa sig utrymme för att hantera den omställningen av affären som kommer längre fram. Tv-tablån är under upplösning, viljan att se reklamfilmer på tablå-tv är vikande. Just nu fungerar stor och spännande live-tv som Idol, Let´s Dance och direktsänd sport. Då tittar många människor samtidigt på reklamfilmer och annonsörer kan göra reklam för blöjor, mat och bilar till barnfamiljer.

Uppenbarligen ser TV4:s vd Casten Almqvist att det tillståndet inte kommer att vara för evigt.

***
Årets jury till Näringslivets 150 Superkommunikatörer har fått jobba hårdare än någonsin. Och listan kommer att bli bättre än någonsin. Jag lovar. Den 16 maj avslöjas vinnarna på en stor gala på Fotografiska. Missa inte detta.

***
Politisms redaktör Margret Atladottir är intervjuad i den senaste utgåvan av Tidskriftspodden. Samtalet handlar bland om hur det känns att granskas av branschmedierna.
Lyssna på samtalet här.

Med brasklappen att hon inte tror att det finns en politisk agenda säger Margret Atladottir att branschmedia har hittat informationen (om Politisms förluster) på rasistsajterna. Bara rasistsajterna orkar titta i boksluten och göra en så "illvillig tolkning" av Politisms resultat, är hennes tes.
"Det blir irriterande när vi är det enda bolaget som är utmålas på det sättet i branschpress, det är slappt och tråkigt", säger Margret Atladottir i Tidskriftspodden.

Resumé är inte nämnd i samtalet, men jag gissar att det är vi, Dagens Media, Medievärlden och Journalisten som åsyftas. Alla dessa medier om har skrivit om Politisms förluster. Jag kan bara tala för Resumé, vi har inte hittat informationen på någon rasistsajt. Våra källor har varit Retriever, Bolagsverket och tidningen Kommunalarbetaren.

När jag tittar på vad som publicerats verkar det vara tvärtom, att rasistsajterna i några fall har gjort rewrites på branschmedierna har skrivit.
Det händer att rasistsajterna försöker använda Resumés journalistik för sina syften. Man kan bli rätt trött på hur de försöker dra slutsatser som passar deras syften. En skrivning som förekommit flera gånger är att Resumé ingår i en gigantisk mediekonspiration, som styrs av familjen Bonnier.

Resumé granskar dagligen medier, jag kan garantera att vi inte särbehandlar Politism negativt eller att vi behöver hjälp av rasistsajterna för att göra vår research.
Journalister är ofta ovana vid att granskas av andra journalister. Jag förstår att det kan upplevas som tufft att få stå till svars för svaga besökssiffror eller ett svagt ekonomiskt resultat. Men Politism blir inte tuffare granskad av Resumé än andra medier. Det finns många personer och medier som i närtid har utsatts för betydligt tuffare granskning än Politism. Att antyda att branschmediernas rapportering av Politisms svaga ekonomi görs för att vi är rasistsajternas nyttiga idioter är helt fel.
Enligt Journalisten hade Politism i höstas ungefär 54 000 besök i veckan i november 2016. Läs mer här.

Med tanke på att Politism ägs till 49 procent av kommersiella mediejätten Schibsted är tålamodet med miljonförlusterna och de svaga besökssiffrorna anmärkningsvärt. Det är naturligtvis de andra ägarna, LO och Kommunal, som vill driva sajten vidare för man anser att vänsterlutande opinionsbildning är viktigt.

Med ett år kvar till valet kommer Politism säkert att få fortsätta blöda ekonomiskt. LO och Kommunal vill påverka unga väljare att rösta vänster i valet 2018.
Mitt intryck är att Politism sedan starten 2013 inte lyckats göra särskilt djupa avtryck i den politiska debatten. Det mesta verkar handla om att ha ett högt tonläge på twitter.
I intervjun i Tidskriftspodden konstaterar Margret Atladottir att det är svårt för Politism att konkurrera med rasist- och extremhögerns propaganda.

Jag tycker ofta att det saknas ett intressant och modernt vänsterperspektiv i den offentliga politiska debatten. Än så länge har Politism inte lyckats att ta en stark position i den allmänna politiska debatten. För att man ska lyckas med det tror jag att man behöver göra starkare innehåll, mer engagerande och relevant journalistik helt enkelt.
Här, här och här är ett par exempel från Resumés bevakning av Politism:

Så här skriver Svenska Dagbladets ledarsida om Politism.

Medievärldens bevakning av Politism.

Tidningen Journalisten om Politism.

***
Det är svårt att inte bli helt besatt av att följa alla val. Just nu är det franska valet otroligt intressant. Som i de flesta moderna val spelar sociala medierna en allt större roll. Läs mer här.

Jag tycker att det turkiska valet blev klart underbevakat av public service annandag påsk. Jag scannade genom SR och SVT men hittade inte mycket. Däremot sände Expressen-tv president Recep Tayyip Erdoğans tal live, med hjälp av sin partner CNN.

Jag tycker att SVT borde ha en P1-liknande kanal för tv, som alltid snurrade med nyheter, kultur och fördjupningar.

Det är det som licenspengarna ska gå till, inte tingel-tangel-tv. Debatten är gammal som gatan. I en medievärld som allt mer fylls av lättviktiga format och innehåll skulle SVT i ännu högre grad vara en motvikt till den utvecklingen. Jag tror också att det är åt det här hållet som SVT:s chefer Hanna Stjärne och Jan Helin vill gå i framtiden.

***
Det är ändå lite speciellt att ta in tolvåringar i sitt Advisory Board. Läs mer om Calle Schulmans nya byrå och idéer här.

***
Fråga advokaten gör comeback i Resumé! Läs mer här:
Monique Wadsted är advokat och delägare på MAQS Advokatbyrå. Hon har tidigare under flera år jobbat med och nära Resumé. Välkommen hem till Resumé-familjen, Monique!
Ställ era juridiska frågor till Monique via bloggen, du hittar den här.

***
Resumé rättar: I det nya numret av magasinet Resumé smög det sig in ett tråkigt fel. Den som har vunnit flest guldägg genom tiderna är copywritern Jan Cederquist (21 stycken). Den mänskliga faktorn gjorde att vi felaktigt bytte plats på efternamnen i byråns namn. Den heter givetvis Hall & Cederquist och inget annat. Och Jan Cederquist är copy, inte AD.
Läs mer om den klassiske copywritern Jan Cederquist här.

Resumé är stolt mediepartner till reklam- och kommunikationstävlingen Guldägget. I den specialutgåva av Resumé vi delar ut där kommer felen lyckligtvis att vara rättade.
I det nya numret av magasinet av Resumé har vi för övrigt ägnat 16 sidor, lågt räknat, till att skriva om reklam- och kommunikationsbranschen. Omslaget pryds av Guldäggets juryordförande Magnus Jakobsson. Läs den intervjun, signerad Andreas Rågsjö Thorell, den är riktigt intressant.

Resumé gör också många event med reklambranschen i fokus. I morse ledde jag en frukost hos JC Decaux (en aktör inom utomhusreklam) där två mycket intressanta reklamcase diskuterades i en fullsatt lokal (kolla gärna på vårt Instakonto @tidningenresume eller vimmelbilder här). Nästa träff är den 24 maj, kom gärna förbi då!

Vi har också nyligen startat en egen Facebookgrupp för Månadens kampanj, där vi vill skapa intressanta och lärorika debatter om reklam.
Gå med i gruppen här.

***
Helgens läsning på Resumé: I veckans #helgintervjun möter du Emma Blom som är vd på sociala medier-byrån Social Industries. Musikjournalisten Jenny Seth berättar om sina dubbla utlasningar från Sveriges Radio och jobbet på Soundtrack Your Brand i #karriärsöndag.

***
Trevlig helg!

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev