fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

TV4:s vd vill ”blåsa rent” – men cheferna får vara kvar

Publicerad: 24 oktober 2017, 07:50

Casten Almqvist är självkritisk och ångerfull, precis som de chefer han låter stanna.

Stor intervju med TV4:s vd Casten Almqvist om varför han låter de ansvariga cheferna stanna kvar trots intern kritik, ekonomins betydelse och sitt eget ansvar för att Martin Timells trakasserier fick hålla på i så många år.

Ämnen i artikeln:

#MeTooCasten AlmqvistTV4Martin TimellBonnier BroadcastingMediaMedier

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Vid TV4-borgen på Tegeluddsvägen kryper höstmörkret närmare. På eftermiddagen har medieföretaget haft krismöte och förkunnat att de bryter kontraktet med Martin Timell efter rapporterna om programledarens upprepade fall av sexuella trakasserier. Men inne på mötet höjdes röster om att fler huvuden ska falla. Två chefer; Åsa Sjöberg och Fredrik Arefalk har känt till programledarens övergrepp i flera år utan att rapportera dem till vd:n Casten Almqvist. Enligt honom själv var det först i mars 2016 som det gick det upp för honom om Martin Timells misstänkta övergrepp mot en yngre kvinnlig assistent i en badtunna på en privat fest 2008. Inte heller då sparkades Martin Timell. Hans avgång kommer först efter omfattande anklagelser på sociala medier och flera avslöjande artiklar i Expressen.

På mötet har Casten Almqvist kallat Martin Timell för ett enskilt rötägg, en unken luftficka, ett undantag. Vd:n refererade också till TV4-profilen Jenny Strömstedts krönika i Expressen att särbehandlingen av Martin Timell är ett arv från kanalens 1990-tal. Han hoppas att han bidragit till att ”blåsa rent” i huset, men om fler medarbetare gjort sig skyldiga till sexuella övertramp återstår att se. Ledningen har beställt en utredning av Setterwalls advokatbyrå som ska vara färdig innan årsskiftet. Få kan ha missat Casten Almqvist mediala pudlar de senaste dagarna.

Hur ser du på att det här har fått pågå i flera år utan kraftfulla åtgärder mot Martin Timell?
– Det är ett allvarligt misslyckande. Jag tror också att det är ett undantag. För att undvika alla tvivel om motsatsen tillsätter vi en oberoende utredning som skall till botten med hur detta kunde hända. Därefter kan vi fokusera på framtiden och se till att det inte kan hända igen.

Hur mycket har du känt till om det här?
– Jag tog del av en större utredning som gjordes våren 2016 när det uppdagades dålig arbetsmiljö och dålig kultur på Äntligen hemma-redaktionen på produktionsbolaget Meter. Mycket av det handlade om Martin Timell och då gjordes det en rad kraftfulla åtgärder som handlade om långa samtal med programledaren, förändringar i ledarskap och kultur. Mina kollegor förklarade att beteendet inte var acceptabelt och måste ta slut. Då handlade det framförallt om mobbning, sexism och trakasserier. Inte övergrepp. Det var bilden då. Sen fanns det en äldre historia från 2008.

När fick du reda på den?
– I samma omgång. Den utspelar sig 2008, det vill säga tre år innan jag börjar som vd på TV4 2011. Mina kollegors rekommendation efter utredningen 2016 var då att gå vidare med Martin givet att det nu skulle bli bättre. Det visade sig senare vara en dålig rekommendation.

Vilka åtgärder vidtogs våren 2016?
– Vår programledning genomförde en stor genomlysning tillsammans med ledningen för Meter om missförhållandena på redaktionen och de problem som fanns, efter att vi uppmärksammats på dem. I det ingick allvarliga samtal med programledaren. Den samlade bedömningen från vår programledning var därefter att problemen var åtgärdade och att man kunde fortsätta samarbetet. Det visade sig vara en felaktig bedömning.

På personalmötet beskrev innehållschefen Åsa Sjöberg, den som är ytterst ansvarig för händelserna kring Martin Timell att hon nu i efterhand förstår att det vara fel beslut. Hon inser i dag att hon borde ha sett det här. Hon borde ha agerat.

– Den självkritiken var stark och den delas även av Fredrik Arefalk. De vet idag att de gjorde fel den gången. Men resonemanget bakom var att det hade genomförts kraftfulla åtgärder, att programledaren hade lovat att det inte skulle upprepas och att man därmed bedömde att problemen var lösta.

Vad motiverar att dessa chefer som kände till det här, har fortsatt förtroende hos dig?
– Det är just den djupa ånger och den självrannsakan som de har ägnat sig åt sista dygnen. De har en trovärdig vilja att börja från år noll och från och med nu ha nolltolerans när det gäller att vissa kollegor här på företaget skulle kunna åtnjuta något slags undantag och hanteras med silkesvantar eller lite större tolerans efter oacceptabelt beteende. Från och med nu gäller nolltolerans även för programledarstjärnor.

Kommer cheferna att kunna sitta kvar med tanke på det missnöje som finns mot dem?
– Ja

Varför har det funnits större tolerans gentemot Martin Timell?
– Det är bland annat det som den här oberoende utredningen ska ta reda på. Men vi vet redan att vi gjort fel. Så det vi ska ta reda på handlar om att få svar på frågan; hur kunde det hända. Och hur ser vi till att det inte sker på nytt.

Har han varit för viktig för affären?
– Det har säkert spelat in. Tveklöst var det så i början, men jag kan bara spekulera här eftersom jag inte var med på den tiden. Det smyger sig in dåliga vanor i relationen mellan beställare, produktionsbolag och producenter. Men framförallt från oss i relation till honom. Det är där vi har brustit. Nu agerar vi med full kraft.

Du sade i ett ganska tidigt skede, i fredags, att ni bitvis har blundat för det här. Hur mycket har du blundat för Martin Timells agerande?
– Jag är en del i detta som ytterst ansvarig för allt det som sker i det här huset. På mitt TV4 så är det här oacceptabelt. Jag borde i det här fallet uppmuntrat Åsa Sjöberg till att ha fattat ett annat beslut, men det är i skenet av det jag vet i dag. Frågan för dagen är: hur ser vi till att det inte händer igen.

Din företrädare Jan Scherman hävdar att han inte kände till det här heller och du fick vetskap om incidenten 2008 först förra våren. Hur kommer det sig att det inte har rapporterats till er?
– Det kan jag bara spekulera i. Det är nio år sedan. Det var en slutfest på Äntligen Hemma, en privat tillställning. Kvinnan som drabbades ville inte gå vidare. Det ville vi respektera. Den samlade bedömningen efter utredningen och de åtgärder som satts in var att nu var problemet löst, programledarens beteende skulle bli bättre och miljön på redaktionen möta de normala krav vi har på vår egen arbetsplats. Nu i efterhand vet vi att det var fel beslut.

Enligt Expressens bevakning ska Anna Rastner ha träffat den här kvinnan för ett år sedan ungefär och berättat sin historia. Hon upplever att kontakten försvann efter det. Känner ni att ni hade kunnat hjälpt henne mer?
– Det blir ett hypotetiskt resonemang. Men om det finns viktiga frågor att besvara så är min förhoppning att vi ska få hjälp med det i den pågående utredningen.

Jag antar att det varit en del dagar av eftertanke för dig. Hur ser du på kulturen kring frågor som sexism på TV4?
– Jag är väldigt stolt över TV4:s kultur. Jag har aldrig representerat något företag som har en så distinkt kultur om rätt och fel En distinkt idé om ömsesidig respekt och alla människors lika värde. Det är därför det blir väldigt sorgligt när ett sådant här undantag uppstår. Ett sådant undantag, som jag väljer att kalla det, och tror att det handlar om. En sådan unken luftficka av dåligt beteende. Och vår hantering av det dåliga problemet har varit usel. Vi gör utredningen för att gå till botten med frågan om det rör sig om ett undantag eller är mer utbrett.

Har det kommit fram fler fall redan nu?
– Det vill jag inte gå in på. Vi inväntar 15 december och vi kommer att vara  transparenta med resultatet. Med undantag för det som rör känsliga personliga uppgifter och det som folk vill träda fram och berätta om anonymt.

Utredningen är beställd av Casten Almqvist och kommer att hanteras av HR-chefen Samir Törnblad. Advokatfirman kommer också dra resultatet för TV4:s styrelse.

Är det chefer som har skyddat Timell i det här fallet?
– Det verkar så, ja.

Vad kommer det att bli för ansvarsutkrävande där?
– Vi har redan haft den diskussionen och jag har bestämt mig för att gå vidare med dem cheferna. Just för att de har visat prov på stor ånger och de står helt bakom de kraftfulla åtgärder som vi gör nu.

En av era nyhetsankare krävde ett större mått av ansvarsutkrävande i ledningen.  Vad säger de som var på stormötet?
– Det var ett tätt möte, ett allvarstyngt möte. Fredrik Arefalk och Åsa Sjöberg gav tuff självkritik och därtill tuffa frågor som det bör vara i det här fallet.

Nu när du valt att stå fast vid ditt förtroende för de här cheferna. Hur tror du debatten kommer att fortgå?
– Allt fokus handlar om att titta framåt utifrån erkännande om att det här var under all kritik. Det här var ett underbetyg till vår organisation.

Hur har dagarna varit för er ledning?
– Det har varit turbulent, intensivt. Jag är trots allt också nöjd över att jag tycker att vi har hanterat det här balanserat. Innan man gör en åtgärd så är det viktigt med eftertanke. Jag är glad att vi väntade ett tag med att agera innan jag riktigt visste vad läget var. När vi väl agerar så gör vi det med stor kraft.

Det började med New York Times avslöjanden kring Harvey Weinstein, sedan kom #metoo-kampanjen som spreds till Sverige där det kom starka anklagelser mot Martin Timell och andra mediemän. Sen följer en granskning av Expressen. Hade era åtgärder skett utan det här externa trycket?
– Jag tycker att de som har trätt fram är de stora hjältarna. Jag tycker att Expressens granskning har varit utmärkt. Bra att vi har blivit granskade. En eloge till de som gått ut och berättat, både anonymt och offentligt. Utan dem hade vi inte haft möjlighet att blåsa rent den här unkna luftfickan och gå vidare.

Är inte det lite sorgligt ändå. Att det krävs externa granskningar för att ni ska agera i det här fallet?
– Det är sorgligt, tveklöst. Precis lika sorgligt som att #metoo-uppropet behövs. Men det är bra att det sker det ska uppmuntras och omfamnas. Jag tycker de som har valt att kliva fram förtjänar vår respekt. Det är en sådan kultur jag vill ha på TV4. Där man säger till när någonting inte är acceptabelt.  

Är det många kvinnliga medarbetare här som har hört av sig till dig personligen nu?
– Det vill jag inte berätta, förstås. Det viktiga här är att vi uppmuntrar till visselblåsare och om man känner att man blivit utsatt för någonting här ska man kunna säga till och vara skyddad.

Är ni på TV4 eller Meter huvudsakligen ansvariga för att hans beteende har fått fortgå?
– Det är ett delat ansvar som uppenbarligen inte har fungerat. Med den oberoende utredning som nu tillsätts skapar vi en chans att se till att detta inte kan hända igen. Min tro är att detta är undantag från en TV4 kultur som präglas av ömsesidig respekt och nolltolerans mot diskriminering.

Vem har betalat Martin Timells lön. TV4 eller Meter?
– TV4.

Är ni klara med den ekonomiska uppgörelsen med Meter?
– Nej, vi har precis avbrutit en produktion. Det är en diskussion som återstår.

Hur kommer det här att påverka er affärsmässigt?
– Det är svårt att spekulera i. Men vi har en plan för att ersätta programmet intäktsmässigt och få in tittare med ersättaren. Min förhoppning är att våra annonsörer känner att lösningarna är fullt tillräckliga.

Hur har varumärket TV4 tagit skada av det här?
– Det har säkert tagit skada av det här.

Kommer Äntligen Hemma att komma tillbaka i någon form tror du?
– Det är inte sannolikt. Men det är inte dagens beslut. Det handlar om Martin Timell. Och hur vi ska säkra att det som hänt inte sker igen.

I ett debattinlägg i Expressen hävdade en tidigare medarbetare som jobbat med flera av era produktioner att Martin Timell skyddades på grund av att han hade en maktposition och var för viktig för TV4:s varumärke. Medan en ung kvinna som exempelvis är produktionsledare inte har samma plats i hierarkin och inte lyssnas på. Hur ser du på den förklaringen?
– Det viktiga är att allting runt den här historien är, hoppas jag, ett undantag. Vad som exakt har kunnat göra att det här sker. Är exakt det vi ska titta på i den här oberoende utredningen. Först då kommer jag att kunna svara på den frågan.

Har du fått mycket intern kritik de här dagarna?
– Jag har fått väldigt många reaktioner internt. Vissa har varit bekymrade, men de flesta har varit av uppskattande karaktär för att vi nu agerar.

Du är ytterst ansvarig. Är det något du känner särskilt stor ånger för?
– Jag väljer att titta framåt och fokusera på vad vi kan göra för att det här inte ska hända igen och är väl av den typen att jag bara använder misstag och misslyckanden till just det; att förbättra oss framåt.

Jag läste någonstans att du och Martin Timell även hade en personlig relation?
– Jag känner många i den här branschen. Jag har arbetat med tv i 30 år och känner de flesta programledare på något sätt. Jag känner väldigt många som jobbar i vår industri. Martin är en av dem. Men att det skulle påverka mina beslut kring honom eller i något sammanhang där det förekommer både en privat och professionell relation. Det är helt uteslutet.

Har ni pratat om de här frågorna du och han?
– Nej, det har vi inte gjort. Så nära är vi inte.

Har du pratat med Martin Timell om dagens beslut?
– Nej, jag har inte pratat med honom om det här.

Vem har haft dialogen med honom?
– Jag har pratat med honom tidigare. Men inte sedan vi bestämde oss för att gå skilda vägar.

Hur kommer ni lösa kontraktsfrågan med Martin Timell?
– Vi avslutar relationen med Martin. Jag vill inte gå in på exakt hur relationen avslutas.

Förhandlingarna har inte påbörjats?
– Vi har sagt upp kontraktet, längre än så har vi inte kommit.

Kommer det bli dyrt för TV4 att lösa ut Martin Timell?
– Det är en fråga vi har framför oss. Det får vi återkomma om.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev