Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Två aktörer med kniven mot strupen som gör affären”

Publicerad: 29 september 2015, 11:57

Olle Lidbom tror att Talentums svenska verksamhet kan komma att säljas

Medieanalytikern Olle Lidbom tror att Alma Medias eventuella köp av Talentum kan leda till försäljning av de svenska titlarna.


Ämnen i artikeln:

Olle LidbomAlma TalentMediebranschenAlma MediaAffärer

I morse annonserade finska Alma Media, som bland annat äger landets största affärstidning Kauppalehti och kvällstidningen Iltalehti, att de har lagt ett bud på Talentum. Alma Media äger sedan tidigare 32,1 procent av aktierna i Talentum och försökte köpa förlaget redan 2009, men aktieägarna sade nej.

Den här gången rekommenderar Talentum sina aktieägare att acceptera budet, där varje Talentumaktie ersätts med 0,7 euro samt en fjärdedels Alma Media-aktie. Rapporten från Q2 visade att Talentum har tappat annonsintäkter både i Finland -0,2 miljoner och i Sverige -0,6 miljoner euro. För medieanalytikern Olle Lidbom, till vardags kommunikationschef på Norstedts är det inte helt uppenbart vad Alma Media vill få ut av affären.

– Alma har dagstidningar och vill förvärva en tidskriftsbusiness. Det är två mediebolag som famlar i mörkret i det digitala. Det är ingen klassisk konsolideringslogik även om man kan räkna hem affären på overheadkostnader och administration, säger Olle Lidbom till Resumé.

Olle Lidbom drar paralleller till dagens affär mellan Alex Springer och Business Insider.

– Det är inte två framtidsförlag som gör affären utan två aktörer med kniven mot strupen. Alex Springers köp av Business Insider är en affär där det större förlaget gjort sig av med titlar för att köpa en produkt som många ser framtiden i. Det här är motsatsen. Alma Media och Talentum är inte två tillväxtförlag med framtiden för sig.

Olle Lidbom tror inte att affären kommer att påverka Talentums svenska titlar Affärsvärlden, Ny Teknik och Dagens Media på kort sikt, i längre perspektiv spår han att det kan bli radikala förändringar.

– Talentum Sverige har alltid varit ett sladdbarn till finska Talentum. Sedan jag började intresserade mig för den svenska tidskriftsmarknaden har det spekulerats om det finns plats för både Affärsvärlden och Veckans Affärer i hyllorna. I den här affären så tror jag att det är finska Talentum som är motivet bakom affären. När det kommer till svenska Talentum så kan det antingen bli en försäljning av titlarna eller en stor digital omgörning.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.