Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Två av tre får lämna Dala-Demokraten

Publicerad: 6 november 2012, 11:15

Den ekonomiskt krisande tidningen Dala-Demokraten minskar nu personalen med närmare 50 tjänster av totalt 76.


Ämnen i artikeln:

Dala-DemokratenMittmediaDalarnas Tidningar

Tidigare i höstas stod det klart att Dala-Demokraten ingår i ett samarbete med Mittmedia-ägda Dalarnas Tidningar. Motivet för samarbetet var kostnadseffektivisering och varsel var att vänta för Dala-Demokraten som sedan en längre tid har haft det kämptigt ekonomiskt.

Nu står det klart att Dala-Demokraten bantar med cirka 50 tjänster av totalt 76. Detta är resultatet av förhandlingarna om ett samarbete med Mittmediaägda Dalarnas Tidningar som nu slutförts.

– Vi säger upp 18 journalister och ca 25 övrig personal, säger Lennart Håkansson, DD:s styrelseordförande till Medievärlden.

Enligt Dala-Demokraten genomförs storvarslet för att säkra tidningens utgigning. Alla lokalkontor kommer att stängas ner, en avveckling som kommer att löpa successivt under nästa år.

På lokalkontoren får 14 personer gå och i Falun minskas personalstyrkan med fyra journalister. Detta när Dala-Demokraten inleder samarbete med Dalarnas Tidningar om det lokala materialet.

– Vi kommer att fortsätta bevaka hela Dalarna. Bevakningen i Falun och Borlänge förstärks. Vi utökar kulturen och får resurser att göra större genomarbetade nyheter och reportage, säger redaktionschefen och ansvarige utgivaren på Dala-Demokraten, Mats Larsson, till tidningen.

Journalistklubbens ordförande kommenterar beslutet:

– Det är oerhört sorgligt för enskilda medarbetare, men vi ser inga realistiska alternativ, säger Journalistklubbens ordförande Per Eklund.

Nu blir Dala-Demokraten en redaktion i Falun med 23,25 tjänster kvar, alla medarbetare inräknade.

– Dala-Demokraten ska ha samma innehåll som tidigare. Läsarna ska få en tidning de känner igen, säger Dala-Demokratens styrelseordförande Lennart Håkansson till tidningen.

I förra veckan sades 28 personer upp på Dala-Demokraten. Då var det främst annons-, administrativ-, tryckeri- och transportpersonal.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.