Media
Två miljarder borta - så såg sommarens annonsmarknad ut
Publicerad: 11 augusti 2020, 08:17
Ackumulerat är dagspress kväll den kategori som minskat mest hittills i år. Foto: Juliana Malta.
Medieinvesteringarna fortsätter att rasa under sommarmånaderna. Totalt har de minskad med över två miljarder kronor sedan årsskiftet. Men flera kategorier går mot strömmen.
Coronapandemin har på kort tid vänt upp och ner på världsekonomin, likaså den svenska kommunikationsbranschen. När Mediebyråbarometern redovisade medieinvesteringarna i april, förmedlade via Sveriges Mediebyråer, vittnade resultatet om ett nytt bottenrekord. Aldrig tidigare hade investeringsnivån varit så låga en aprilmånad sedan mätningarna startade.
Sommarmånaderna har fortsatt i samma melodi. Totalt förmedlades under juni och juli över 1,3 miljarder kronor. Det är en minskning motsvarande 22,9 procent, jämfört med samma period föregående år, enligt Mediebyråbarometern. Tappet motsvarar drygt 400 miljoner kronor.
– Medieinvesteringarna fortsätter att backa. Nedgången under sommaren är dock något mindre än under april och maj, då nedgången låg på 35-50 procent. Även om vi inte kan tala om någon återhämtning ännu kan vi i alla fall notera att nedgången är mindre än tidigare - trots att jämförelseperioden 2019 var stark. De närmsta månaderna kommer att visa huruvida marknaden är på väg mot en återhämtning, säger Daniel Eriksson, styrelseordförande, Sveriges Mediebyråer, i en kommentar.
Tuffast går det för kategorin dagspress kväll, som backat 52 procent. Det är också den kategori som minskat mest hittills i år ackumulerat. Andra kategorier som minskat i juni är uthomhus/trafikreklam (-56,7%), populärpress (-46,1%) och online display (-20,6%). Samtidigt går fem kategorier mot strömmen, och redovisar tillväxt. I juli månad ökade Online video med 48,8 procent, radio med 13,5 procent, sociala medier med 12,3 procent, tv med 1,7 procent och kategorin övrigt – som avser bland annat strategisk rådgivning och events samt annonsering som inte faller inom någon av de andra kategorierna – ökade med 8 procent.
– Behovet av att kommunicera finns fortfarande hos annonsörerna, och det ser ut som om man väljer ”snabba” medier i högre utsträckning; korta ledtider för bokning och produktion, samt möjlighet att pausa eller stänga av kampanjer som inte fungerar, säger Jochum Forsell, senior partner, Hear Mediebyrå.
Sedan årsskiftet har de totala medieinvesteringarna minskat med över 2 miljarder kronor, eller 23,9 procent.
Foto: Mediebarometern