Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tvingades betala – för att jobba på SvD

Publicerad: 15 december 2010, 15:57

SvD döms att betala sammanlagt över 1 200 000 kronor exklusive ränta för att ha gjort felaktiga löneavdrag för sex anställda.
I ett fall drog de ner så mycket på lönen att en man istället för lön en månad blev skyldig SvD 1800 kronor för att ha jobbat där.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSvD

Domen i målet avkunnades på onsdagen i Östersunds tingsrätt. Sex personer som jobbat med att sälja prenumerationer på SvD drabbades av kraftiga löneavdrag under flera års tid.

”Arbetsgivaren har regelmässigt … gjort löneavdrag motsvarande 5 – 30 % av lönen – utan föregående information till berörd arbetstagare.” berättar de sex anmälande för domstolen.

För en man blev avdraget så stort i februari 2004 att lönespecifikationen endast löd ”löneskuld” 1845 kronor.

Enligt Svenska Dagbladet är säljarnas löner provisionsbaserade. Lönen betalas ändå ut som månadslön i förskott men ska ses som preliminär och om köpare backar ur inom en viss tid blir det avdrag på efterkommande lön.

Enligt säljarna har de utlovats en lön som inte påverkas av om kunderna ångrar sig i efterhand.

Tingsrätten går på säljarnas linje.

”Bolaget (Handelsbolaget Svenska Dagbladet Aktiebolag & Co, reporterns anm) har således inte förmått visa att de enskilda anställningsavtalen innehåller villkor om vare sig preliminär lön eller avdragsrätt på grund av backar” skriver tingsrätten i sin dom.

Förutom att betala tillbaka felaktigt avdragen lön och semesterersättningar på sammanlagt 1 275 072 kronor, ska även SvD betala 20 000 kronor i skadestånd till var och en av de sex säljarna plus över 150 000 kronor i rättegångskostnader.

Ove Gustafsson

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSvD

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.