lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tvingas avgå efter SvD:s granskning

Publicerad: 11 februari 2015, 06:26

Jan Johansson tvingas bort efter SvD:s granskning av SCA

Foto: Skärmdump från nliv.se/Pressbild SCA

Medietrycket blev för hårt på SCA:s Jan Johansson, tv-rättigheter till Premier League säljs för 60 miljarder kronor och Jon Stewart lämnar "The Daily Show" efter 16 år. Det är några av nyheterna i morgonsvepet

Ämnen i artikeln:

Amelia AdamoJan GradvallEurovision Song ContestSvDSVTMin SanningSCASvD NäringslivJackie KothbauerPremier League

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Jan Johansson tvingas bort från SCA
De senaste månaderna har medietrycket varit hårt mot SCA och bolagets vd och koncernchef Jan Johansson. Nu avgår han efter att en förundersökning inletts efter bolagets jaktresor. Svenska Dagbladet som stått för granskningen slår fast att han får sparken.  

SvD Näringslivs omfattande granskning av SCA-topparnas resor med bolagets privatplan för nöjesresor har tidigare fått konsekvensen att styrelseordföranden Sverker Martin-Löf har avgått.

För Expressen skyller styrelsemedlemmen Roger Boström på en mediernas rapportering.

– Jag tror inte på allt det som står i tidningen. Det har väl inte varit så jättenyanserat, säger han till tidningen.

Jan Johansson går med två årslöner eller 22 miljoner kronor. Den nya koncernchefen Han ersätts av Magnus Groth tillträder den 1 mars.

Tv-rättigheter såldes för 60 miljarder
5,14 miljarder pund, motsvarande 60 miljarder kronor. Så mycket fick Sky Sports och BTB betala när rättigheterna till den engelska ligafotbollen, Premier League, såldes i går. Från och med nästa säsong betalar man 120 miljoner kronor per match. Avtalet är rekorddyrt och förra gången betalade Sky Sports 2,3 miljoner pund för 116 matcher. Den här gången betalar kanalen 4,17 miljarder pund. Det rapporterar BBC.

Amelia Adamo om löpsedlarna: "Det var fruktansvärt obehagligt"
Det var en känslosam tidningsdrottning som tittarna fick se när Amelia Adamo var premiärgäst i SVT:s "Min Sanning" under tisdagen. Flera gånger kom tårarna fram och hon berättade öppet om misstagen i sitt liv. Bland annat fick hon svara på frågor kring hur det var när kvällstidningarna skrev om när hon var otrogen mot sin förra make, tidningsmannen Thorbjörn Larsson.
– Det var fruktansvärt obehagligt, sade Amelia Adamo som i programmet hävdade att storyn var planterad.

Jon Stewart lämnar "The Daily Show"
Den populäre tv-värden Jon Stewart kommer senare i år att sluta på Comedy Centrals "The Daily Show" – efter 16 år. Tv-bolaget bekräftade sortin i ett uttalande på tisdagen, det skriver Politico. Senare på kvällen bekräftade Stewart själv uppgifterna under sändning.  
– Jag känner i mitt hjärta att det är dags för någon annan att få möjligheten, sade han i programmet.

Kurt Ståhlberg har avlidit
Den mångårige SR och SVT-medarbetaren Knut Ståhlberg har gått bort vid en ålder av 95 år.  Det skriver SVT. Under sina år journalist arbetade han bland som programledare för Rapport och som utrikeskorrespondent för Aktuellt. Han är kanske mest känd för sina rapporter från Paris och han kallades "Rösten från Paris".

Ledarskribent kritiserar Aftonbladets Flashback-gräv
Aftonbladets granskning av Flashback har väckt starka reaktioner i veckan. DN:s ledarskribent Erik Helmerson uttrycker oro över tidningens samarbete med Researchgruppen.
"Om vi accepterar att Aftonbladet i dag kartlägger rasister med hjälp av vänsterextrema – tycker vi då att det är lika okej om tidningen i morgon tar hjälp av högerextremister för att avslöja antidemokratisk vänster?"

Thåström betalar Gradvall för intervju
Thåström släpper ett nytt album och skivbolaget lägger ut en intervjuserie med honom och den hyllade musikjournalisten Jan Gradvall på Youtube. Det är den medieskygge aristens enda intervju inför skivsläppet. En intervju som hans eget managementbolag har betalat reportern.

– Idag handplockar skivbolagen journalisten som har rätt kunskap, rätt personlighet och därmed passar in i lanseringsstrategin, säger varumärkesexperten Jackie Kothbauer till SVT. Hon är kritisk till att journalister ställer upp på företagens pr-strategier.

Australien tävlar i Eurovision
Australien kommer att vara med som tävlande land i finalen av Eurovision Song Contest  i Wien senare i maj. Detta efter att den europeiska radio- och tv-unionen (EBU) har beslutat att ge landet en plats i tävlingen. Australien kommer att vara direktkvalificerat till finalen. Det skriver SVT.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev