Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tvingas bort från Kristianstadbladet efter konflikt

Publicerad: 8 mars 2013, 15:36

Jonas Duveborn

Kristianstadsbladets politiske redaktör Jonas Duveborn lämnar tidningen efter tio år. Efter att ha tagit ställning kring uppbyggandet av ett köpcentrum blev han uppkallad hos chefredaktören. Nu tvingas han bort. – Vi har olika syn på opinionsbildning, säger Jonas Duveborn till Resumé.


Det var för några veckor sedan som Jonas Duveborn blev uppkallad på Jörgen Svenssons rum. Kristianstadsbladets chefredaktör som är ansvarig för de andra Skåne Media tidningarna Trelleborgs Allehanda och Ystads Allehanda var kritisk kring den politiske redaktörens senaste ledare.

I texten hade skribenten tagit ställning för uppbyggandet av C4 Shopping, ett köpcenter i utkanten av Kristianstad. En fråga som skapat infekterad debatt i Kristianstad och fått de lokala centrumhandlarna att vilja ha en folkomröstning. I liberal anda argumenterade han kring etableringsfrihet och fri konkurrens. Men texten föll inte chefredaktören i smaken.

– Han sade att han inte ville se den här typen av formuleringar på ledarplats i tidningen och bad mig skriva om. Det var här det började, säger Jonas Duveborn till Resumé.

Skånemedia gemomförde en omorganisation i sommras där den politiske redaktören hamnade direkt under chefredaktören. Enligt Jonas Duveborn fanns ett löfte om att det redaktionella inte skulle påverkas av förändringen.

Kort efter hårtorken kring C4 Shopping-texten beslutade sig Jörgen Svensson för att avsäga sig ansvaret för ledarsidan. Åsikterna på ledarplats var numera den politiske redaktörens publicistiska ansvar, vilket Jonas Duveborn inte kände sig bekväm med.

– En ledarsida ska vara tidningens ansvar enligt traditionen. Jag och chefredaktören har olika syn på opinionsbildning och jag vill att ledarsidan ska vara tidningens åsikter, säger Jonas Duveborn.

Som förklaring från chefredaktören fick Jonas Duveborn höra att beslutet var en ägarfråga. Efter att man tagit bort tidningens vinjett över ledarsidan har Jonas Duveborn försökt kontakta Skåne Media, som till 65 procent ägs av Gota Media utan resultat för att få till en dialog.

I veckan blev han uppkallad till Jörgen Svenssons kontor igen och fick beskedet att han inte längre var önskvärd som politisk redaktör.

– Jag har skrivit min sista ledare och får 18 månadslöner. Det är ingen fara med mig om man jämför med alla andra som får gå i dessa tider.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.