Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tvisten om tryckerimomsen avgjord – kritiskt för Stampen

Publicerad: 22 december 2015, 09:01

I dag har Högsta Domstolen satt ned foten i frågan om tryckerimomsen. De slår fast att förlagen har rätt att återkräva tryckerierna på pengar. Domen innebär stora problem för bland annat Stampen som riskerar konkurs.


Ämnen i artikeln:

StampenHögsta domstolenTryckerimomsen

Tryckerimomsen har varit en tvistefråga i flera års tid. I somras "hissades" målet där Norstedts kräver tryckeriföretaget Mediarummet F&H på 4,8 miljoner kronor av Jönköpings tingsrätt till Högsta domstolen. Detta för att få fram en prejudicerande dom.

Denna har du kommit, och HD slår fast att förlaget har rätt att kräva tryckeriet på pengarna som de har fått återbetalda från Skatteverket.

Domen innebär en stor seger för TU och Sveriges Tidskrifter vars medlemmar nu har rätt att kräva tryckerier på pengar för åren 2004-2007. För tryckeriernas del innebär det ett stort bakslag, och många riskerar nu att gå i konkurs.

Ett bolag som drabbas hårt är Stampen, vilket Resumé berättade om tidigare i december. Mediekoncernen riskerar nu att i värsta fall gå omkull.

Deras tryckeribolag VTAB har fått tillbaka 661 miljoner kronor från Skatte­verket. 582 miljoner är tvistiga och 318 miljoner kan krävas tillbaka av externa kunder.

Kloka tryckerier skuldförde omtvistade momsbelopp i avvaktan på dom. Men Stampen intäktsförde över 100 miljoner kronor av återbetald moms och förbrukade pengarna och tvingas nu återföra dem till skulder i balansräkningen. Dagens dom innebär att Stampen kan tvingas betala över 300 miljoner till VTAB:s kunder genom åren.

Här kommenterar Stampens koncernchef Martin Alsander domen.

FAKTA
En EU-dom 2010 slog fast att den grafiska branschen ska betala 6 procents moms på allt utom reklamtryck. Momsen gäller retroaktivt, vilket gör att tryckerier kan begära tillbaka skillnaden mellan 25 procents moms och 6 procents moms för åren 2004-2007. Domen har lett till att Skatteverket har riktat krav på tryckeriernas kunder om att betala mellanskillnaden. De som köpt tryckertjänsterna har i många fall efterbeskattas med motsvarande belopp. Dagens dom innebär att de kan återkräva tryckerierna på pengarna.

LÄS MER: Domen i Högsta Domstolen.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.