Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Tweeten som startade vilda spekulationer

Publicerad: 20 oktober 2014, 07:15

Pavel Sjechtmans tweet.

Den ryske medborgarrättsaktivisten Pavel Sjechtman twittrade om att en atomubåt håller på att sjunka i Stockhoms skärgård. Tweeten rapporterades i flera utländska medier. Men att ryktet skulle stämma är högst osannolikt. – Den här ubåten hör hemma i norra ishavet och ska skjuta kärnvapenrobotar mot USA. Det är omöjligt att den är i Östersjön, säger försvarsbloggaren Carl Bergqvist till Expressen.


Ämnen i artikeln:

UbåtsjaktenExpressenFörsvarsmakten

"Alldeles nyss ringde en bekant från Norra flottans stab. Vid Sveriges kust sjunker "Dmitrij Donskoj". Putin ger ingen hjälp. Precis som med Kursk." skrev Pavel SjechtmanTwitter i går. Tweeten har fått stor spridning och återgetts av bland annat polsk och ukrainsk media.

TK-208 Dmitrij Donskoj är en 170 meter lång atomubåt som normalt sett håller till i Norra Ishavet. Att den över huvud taget skulle befinna sig i Östersjön är att betrakta som otroligt.
– De här atomubåtarna är stora som hangarfartyg. Att den skulle ta sig igenom Öresund utan att bli upptäckt är inte rimligt, säger Carl Bergqvist till Expressen.

Försvarsmakten ger inte heller mycket för ryktet.  
– Tanken på att en rysk atomubåt skulle sjunka på svenskt eller strax utanför svenskt vatten är en grav spekulation. Det är en ren spekulationsuppgift som dyker upp i vissa sociala medier. Det är inte där vi jobbar och handlar nu, säger pressinformatören Dag Enander.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.